Filmový festival v Karlových Varech přišel o čínské snímky

Pouze jedenáct snímků letos nabídne hlavní soutěž karlovarského filmového festivalu. Dvanáctý – čínský, tam nebude. »Ze strany čínské filmové produkce jsme se dozvěděli, že filmy stahují, protože prý výrazně ochladly česko-čínské vztahy,« uvedl nedávno v médiích programový ředitel Karel Och. »Doba se změnila, Česko ochotně přijalo americkou doktrínu, že Čína je budoucím nepřítelem Západu,« zdůraznil v této souvislosti exkluzivně pro CMG spisovatel Jiří Jírovec s tím, že Čína nemá zapotřebí jezdit do země slouhů. Své vyjádření poskytl také předseda Unie českých spisovatelů (UČS) a básník Karel Sýs nebo fučíkolog Anatolij Šitov.

»Nejprve jsme se dozvěděli, že odstupuje soutěžní film z Číny, následně se ukázalo, že se zákaz promítání týká veškerých čínských snímků zařazených na program Varů,« uvedl nedávno v médiích programový ředitel Och s tím, že zatím neví, zdali na festival dorazí pozvaný čínský porotce. Později dokonce v médiích upřesnil, že kvůli zhoršeným vztahům žádný čínský film nesmí být uveden v rámci celé České republiky, včetně festivalu ve Varech.

Zmíněná lapálie se děje zřejmě proto, že čeští politici, a to například předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil z ODS, nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová–Adamová z TOP 09, před časem navštívili Tchaj-wan, což následně čínská diplomacie ze známých důvodů tvrdě odsoudila.

Svůj názor na celou záležitost poskytl pro CMG spisovatel Jiří Jírovec, který dlouhá léta žil úspěšný život v Kanadě a před časem se vrátil nazpátek do České republiky. »Víte, filmové festivaly, červené koberce, silikony a stehna hvězd ukázaná tak vysoko, že je skoro vidět, jestli jsou dole puklý, jak psal Škvorecký v Tankovém praporu, jdou mimo mě,« uvedl Jírovec a dodal, že na festivalových filmech nezáleží, protože se stejně nedostanou za hranice lázeňského města.

Spisovatel si je však zároveň vědom, že s každým zahraničním filmem přijedou hosté, kteří nabídnou výklad svého díla a mohou přispět k porozumění kultury své země. Tedy, pokud předpokládáme, pokračoval Jírovec, že pozvání znamená vyjádření zájmu o rozvíjení vzájemných kulturních styků.

»Na filmová festival v Karlových Varech byla pozvána i Čína, jenže doba se změnila – Česko ochotně přijalo americkou doktrínu, že Čína je budoucím nepřítelem Západu a náš statečný ministr zahraničí Lipavský nepochybně čeká na vhodný okamžik, aby i této zemi mohl dát na budku, jakmile se vypořádá s Putinem,« konstatoval spisovatel s tím, že Čína svoji účast na festivalu zrušila, protože nemá zapotřebí jezdit do země slouhů, kde se budou delegaci usilovně vyhýbat.

»Jejich velvyslanectví v Praze jistě neunikl rozruch, který přinesla fotografie písničkáře Jaromíra Nohavici s řádem a Putinem. Stažení filmů nepochybně odpovídá čínské pozici vyjádřené v souvislosti s jinou přízemní výzvou: Nejsme jako vy, jsme civilizace,« upřesnil Jírovec.

Předseda Unie českých spisovatelů (UČS) a básník Karel Sýs se k celé záležitosti vyjádřil pro CMG v tom smyslu, že na to je prostě krátká odpověď.

»Čína to snadno přežije, ta má diváků miliardy, pár karlovarských kompradorů nikoli,« konstatoval s nadhledem Sýs.

Na jeho slova navázal místopředseda Společnosti Julia Fučíka (SJF) Anatolij Šitov, který pro CMG uvedl, že se bohužel zapomíná na mnoho let staré, vzletné a vznešené motto zmíněného festivalu, které je v dnešní době harašení zbraní a válečných konfliktů, aktuálnější, než kdykoliv předtím.

»Za ušlechtilé vztahy mezi lidmi, za trvalé přátelství národů,« připomněl fučíkolog s tím, že politika vlády České republiky je podle něj v příkrém rozporu s mottem filmového festivalu. Na zmíněné heslo se podle jeho slov v současnosti jaksi pozapomnělo, protože se nikde neuvádí, ani nepřipomíná.

Již 57. ročník MFF se uskuteční v Karlových Varech od 30. června a potrvá do 8. července. V zahajovací znělce uvidí účastníci amerického herce Johnnyho Deppa, který festival již před lety jednou navštívil a nyní se tam vrací.

»Originální znělky se snaží jedinečným způsobem připomínat oceněné osobnosti a hosty uplynulých ročníků karlovarského festivalu,« konstatují v souvislosti s Deppem organizátoři festivalu.

Laureátkou MFF se stane známá česká herečka Daniela Kolářová. Jak oznámil prezident festivalu Jiří Bartoška na nedávné tiskové konferenci, na slavnostním zakončení MFF převezme Kolářová cenu prezidenta MFF. V rámci této příležitosti festival uvede český film Kulový blesk, který si podle Bartošky vybrala sama herečka.

Radovan Rybák, zvláštní korespondent CMG v Praze

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy