František Sahula. Výročí narození otce punku, který zemřel násilnou smrtí

František Sahula platí za legendu českého punku. Byl to učiněný bohém, ale do historie české pop music vstoupil například skladbami Stíny na duši nebo Lambada. Kytarista, zpěvák a textař působil ve skupině František Sahula & Synové výčepu, ale známý byl především jako občasný člen skupiny Tři sestry.

Muže, který miloval rock, ženy a alkohol, proslavily i autorské písně Tří sester, v nichž byl zmíněn. »Sahula není úplně hotovej, aby nevěděl kudy dál jít, veme si kytaru, dá ji do bazaru a prachy propije na Kovárně,« zpívá například Lou Fanánek Hagen ve slavné skladbě Tří sester Život je takovej. A ve Fanánkově soukromém projektu Hagen Baden přijal hlavní roli ve známé písni Průša z roku 1992. Naopak se Třemi sestrami se rozešel ve zlém o šest let později, kdy kapela využila jeho podobizny v albu Průša se vrací.

I tak ale dodnes není moment, kdy by Sahulovi, od jehož narození dnes uplynulo 60 let, Tři sestry nevzdaly koncertní hold. V noci z 1. na 2. května 2008 byl brutálně zavražděn.

Takto líčí jeho násilnou smrt internetová wikipedia: »Tělo nalezl 2. května náhodný svědek venčící psa na louce u chatové oblasti Skuheř nedaleko Prahy. Jeho hlava byla zabořená 8 cm hluboko v zemi. Prověřování jeho pohybu přivedlo vyšetřovatele k informaci, že měl v noci sedět v baru Boston s trojicí místních mladíků, které obsluha znala jmény. Ti byli vyslechnuti pouze jako potenciální svědci. Jejich výpovědi ohledně pohybu osudného večera se však nápadně lišily. Nakonec se hned druhý den po činu doznali a popsali jeho průběh. Trojice mladíků opustila bar krátce po Sahulovi. Ten šel potmě, zatímco si oni svítili mobilním telefonem, a tak ho brzy dohonili. Sahula je poprosil, aby mu posvítili na cestu, což udělali. Poté, co společně přešli lávku, se však mladíci rozhodli, že mu utečou. Odběhli o několik desítek metrů dál, kde se schovali v lesním porostu. Sahula, aniž by tušil, že jsou nedaleko od něho, začal na jejich adresu vulgárně nadávat. Jiřího Kulvejta (18) to rozčílilo a rozhodl se na Sahulu počkat. Když je došel, Kulvejt vyšel z úkrytu a okřikl ho. Sahula mu odpověděl, že nechce žádné problémy a pokusil se ho obejít. Kulvejt ho však dvakrát udeřil pěstí do hlavy. Sahula zavrávoral a spadl na louku. Když se pokoušel vstát, nakopl ho Kulvejt do hlavy. Poté se připojil i Jan Dvořáček (20), který začal pomáhat Sahulovi ze země a ujišťoval ho, že Kulvejt už odešel a že se nemusí ničeho bát. Jakmile se Sahula trochu nadzvedl, udeřil ho Dvořáček kolenem do hlavy. Třetí mladík se Dvořáčka s Kulvejtem snažil zastavit, ti ho však poslali pryč a v útoku pokračovali. Několik minut Sahulovi šlapali na hlavu a dokonce mu na ni opakovaně skočili snožmo. Dvořáček nakonec nakopl Sahulu do hrudníku, údajně proto, aby zjistil, jestli ještě žije. Poté ho prohledali a sebrali mu peněženku s 1300 Kč. Za vraždu byli oba odsouzeni Krajským soudem v Praze shodně k 15 letům odnětí svobody a odškodnění ve výši 240 000 Kč pro Sahulovy děti. Třetí z účastníků napadení nebyl obviněn. Tresty později potvrdil i Vrchní soud v Praze.«

O jeho smrti byla natočena i filmová reportáž. Zrůdnost činu je dodnes mementem…

(mac)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy