Oslavy Svátků jara přiblížily Španělům Čínu a její kulturu

Tisíce lidí oslavily o víkendu příchod Čínského Nového roku v několika španělských městech včetně hlavního města Madridu, kde se v neděli konal mohutný průvod na oslavu nástup Roku draka.

»Průvod se mi moc líbil. Šel jsem za hudbou, draky, kulturou a čínským jídlem. Bylo tam všechno,« řekl osmnáctiletý Iure Suarez agentuře Xinhua.

Iure žije v jižní madridské čtvrti Usera, kde se průvod konal již devátým rokem po sobě. Usera je srdcem oslav Svátků jara, je domovem mnoha z více než 35 000 lidí, kteří tvoří čínskou komunitu v Madridu.

»Jsou to oslavy, které vás přenesou na jiné místo. Mám je moc ráda, protože mě přenášejí do orientální kultury a sbližují nás,« říká Iureho matka Begona Pablosová, sociální pracovnice.

Řekla, že chce, aby její děti měly »otevřenou mysl a žily s jinými kulturami«, a rozhodla se navštívit »superklidnou« čtvrť Usera, aby nasála čínské tradice.

Další z účastníků průvodu v Useru byla Cristina Silvaová, učitelka z mateřské a základní školy San Jan Bautista v Madridu.

»Bylo to legrační, protože jsem najednou viděla dvě dívky ze školy, které byly na první plošině,« řekla Cristina, která se průvodu zúčastnila poprvé a návštěvu Usery využila k tomu, aby si zašla do čínského supermarketu koupit čínskou »zeleninu, nudle a sójovou omáčku«.

Podle Cristiny události, jako jsou oslavy Svátků jara, »nás jednoznačně přibližují Číně a jejím tradicím. Všude byli lidé s rodinami: v obchodech, restauracích, pouličních stáncích s jídlem«.

Miguel Angel Salgado, který rovněž pracuje ve školství, uvedl, že ho čínská kultura, zejména její gastronomie, zaujala.

»Chtěl jsem sem zavítat už několik let. Každý rok vidíte ve zprávách průvody, večírky a barevné draky, což je velmi přitažlivé. V sobotu jsme v metru viděli dívku v tradičním čínském kostýmu a řekli jsme si, že půjdeme na průvod,« řekl.

»Zajímá mě hudba, jídlo a čínský film, protože jsou všechny tak odlišné,« řekl a dodal, že hledá sečuánskou restauraci, kde by mohl ochutnat pálivé jídlo.

Miguel Rivero, informatik z madridského městského úřadu, který přijel s manželkou a dvěma dětmi, uvedl, že ho okouzlila tradiční čínská kultura, včetně »písma, památek, tradic a řemeslných výrobků«.

»Tyto akce nám umožňují přiblížit se k velmi odlišné kultuře, která je v Madridu velmi rozšířená. Chtěli jsme, aby naše děti viděly průvod a nahlédly do čínské kultury,« dodal.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy