Sparta na horké turecké půdě. »Můžeme dosáhnout čehokoli,« velí Priske

Fotbalová FORTUNA:LIGA již začala, teď pro české týmy startuje i jarní vyřazovací část evropských pohárových soutěží. Jako první je okusí Sparta, která se ve čtvrtek představí v úvodním duelu druhého kola Evropské ligy, někdy označovaném jako tzv. šestnáctifinále, na horké půdě Galatasaraye Istanbul. Odveta se na vyprodané Letné uskuteční příští čtvrtek a vítěz tohoto dvojutkání postoupí mezi elitní šestnáctku prestižní soutěže.

Tam už je coby vítěz skupiny Slavia, zatímco Sparta v té své obsadila »až« druhé místo, a proto sehraje o dva zápasy navíc (samozřejmě za předpokladu, že postoupí dál). Chybělo málo v závěrečném šestém kole, aby i Letenští měli v této fázi volno. Vedli na Kypru nad Arisem Limassol 3:0 a souběžná remíza Betisu Sevilla s Glasgow Rangers je na chvíli katapultovala na pozici číslo jedna. Jenže a) sama inkasovala na konečných 1:3, přičemž potřebovala k prvenství ve skupině vyhrát o tři branky, b) Rangers nakonec vsítili vítěznou branku, uzurpovali si přímý postup a nechali španělský klub překvapivě »spadnout« do Evropské konferenční ligy.

Sparta měla coby nasazený tým jistotu, že dostane nenasazeného soupeře přesunuvšího se do Evropské ligy ze třetího místa ve skupině nejprestižnější Ligy mistrů. Na výběr byli hratelní sokové, ale i zvučná jména, kdy Galatasaray patřil rozhodně k těm nejtěžším. Zda si Sparta dokáže poradit, uvidíme v následujících sedmi dnech. Turecký tým je rozhodně favoritem – u sázkové kanceláře Fortuna můžete na jeho postup vsadit v kurzu 1,60:1, na Spartu pak 2,37:1. Už dnešní duel s tím ale může zamávat. Na jednu či na druhou stranu…

»Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás čeká fantastická kulisa. Na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv,« uvedl odhodlaně Brian Priske, dánský trenér Sparty. Ta za sebou má povedenou zimní přípravu, v níž čtyřikrát vyhrála, pokaždé nad zahraničními celky, a také vítězný vstup do jarní části FORTUNA:LIGY, kdy ovládla výsledkem 3:0 duel v Karviné a udržela si vedení před slávistickým rivalem.

Galatasaray však bude nepochybně vyšší »level«. Je úřadujícím mistrem své země, historicky nejúspěšnějším tureckým klubem a aktuálním lídrem nejvyšší soutěže. Hlavně doma se mu mimořádně daří. V této sezoně ve svém chrámu prohrál jediný z 21 soutěžních duelů a v posledních devíti zvítězil. Naposledy prohrál v prosinci ve skupině Ligy mistrů na půdě FC Kodaň a od té doby dvanáctkrát nenašel přemožitele. Osm posledních duelů navíc vyhrál.

Oba týmy se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině Ligy mistrů. Sparta doma zvítězila 3:0 a v Istanbulu prohrála 0:2.

Současný trenér Galatasaraye Okan Buruk do prvních dvou vzájemných zápasů zasáhl krátce jako střídající hráč, duely v Lize mistrů strávil na lavičce. Teď vyhlásil jasný a logický cíl: postup do osmifinále. »V Evropě chceme dosáhnout úspěchu, což je v genech Galatasaraye. Spartu chceme porazit,« prohlásil Buruk, který v roce 2000 ovládl s istanbulským celkem Pohár UEFA i Superpohár UEFA.

Dodejme, že čtvrteční atraktivní duel začíná v 18.45 hodin, vysílá ho přímým přenosem České televize na kanálu ČT sport a v roli arbitrů se představí tojice španělských rozhodčích Hernández, Naranjo a Sanchez Rojo. 

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy