Osmdesátník, farmář ze Sin-ťiangu, maluje květinový život

Třiaosmdesátiletý Š’ Tchaj-cheng má pozoruhodný talent jak pro kultivaci jablečných sadů, tak pro vytváření krásných tradičních čínských tušových maleb svýma šikovnýma rukama.

Zkušený farmář snil o tom, že se stane malířem, už od dětství. Pod vlivem svého otce, který ve volném čase maloval, a bratra, který je učitelem výtvarné výchovy, začala Š’ovaláska k umění kvést již v útlém věku. Hodiny trávil kreslením a snil o tom, že se jednou stane profesionálním umělcem.

Jeho dětství však bylo ve válkou zmítané zemi před založením Čínské lidové republiky v roce 1949 poznamenáno hladem a chudobou. Š’ musel opustit malířský štětec a chopit se motyky a srpu, aby se uživil. Před šedesáti lety opustil mladý farmář se svou ženou v honbě za lepším životem domov svých předků ve středočínské provincii Che-nan a přestěhoval se do okresu Čchaj-ťiang v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Tam objevili rozsáhlou, řídce osídlenou krajinu, která byla ideální pro pěstování plodin.

Fotografie pořízená 28. listopadu 2023 ukazuje vesnici Er-čchi v okrese Čchaj-ťiang v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně. FOTO – Xinhua/Xiong Congru

Ve vesnici Er-čchi pěstoval Š’ ovoce přibližně čtyři desetiletí a před odchodem do důchodu před deseti lety rozšířil svůj jabloňový sad o rozloze 40 000 metrů čtverečních na 100hektarovou ukázkovou základnu pro pěstování planých jabloní.

Nyní, když péči o ovocné stromy převzali jeho synové, má starý muž dostatek času věnovat se své vášni pro malování.

Každý den tráví Š’ hodiny u svého stolu, připravuje tuše a kreslí na rýžový papír. Malíř samouk je zběhlý v malbě gongbi, pečlivé realistické technice, která je protějškem interpretačního a volně expresivího stylu xieyi. Jeho náměty sahají od květin, ptáků, venkovských scenérií až po život na venkově.

»Nejraději maluji pivoňky, protože pivoňka je v Číně tradiční proslulá květina a představuje mír a prosperitu, což odráží život dnešních čínských zemědělců,« řekl Š’.

Čím více Š’ kreslí, tím je jeho pokrok znatelnější. Mnoho lidí se ptá, zda mohou získat díla »malíře ovocnáře«.

Š’ se plánuje příští rok vrátit do své rodné provincie a navštívit město Luo-jang, které se pyšní nejkrásnějšími pivoňkami v zemi. Tam by podle svých slov mohl sledovat profesionálního malíře a dále se zdokonalovat ve svých dovednostech.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy