Terakotoví válečníci působí ve Španělsku jako »velvyslanci kultury«

Archeologické muzeum v Alicante (MARQ) se tento víkend rozloučilo s desetiměsíční multisenzorickou výstavou světoznámých terakotových bojovníků z čínského Si-anu.

Výstava s názvem »Legenda čínských dynastií Čchin a Chan« byla slavnostně otevřena 28. března 2023. Představuje výběr 120 originálních exponátů, včetně sedmi bojovníků a koně, z devíti čínských muzeí a institucí.

»Terakotoví bojovníci a archeologické dědictví jsou velvyslanci kultury po celém světě,« řekl agentuře Xinhua španělský archeolog a badatel Marcos Martinon-Torres.

Lidé si prohlížejí výstavu proslulých čínských terakotových bojovníků ve španělském Alicante, 28. března 2023. FOTO – Xinhua/Meng Dingbo

Martinon-Torres, profesor na univerzitě v Cambridge a kurátor výstavy, vysvětlil složitost jejího logistického rámce.

»Je to výstava archeologie a historie, ale také technologie a vědy,« uvedl vědec, který od roku 2006 spolupracuje s archeology a výzkumníky ze Si-anu.

MARQ oznámil, že výstavu navštívilo přibližně 280 000 lidí. »Důležité je nejen množství, ale také dojem, který si lidé po návštěvě výstavy vytvoří,« řekl Martinon-Torres. Reakce na výstavu byla »velmi nadšená, velmi pozitivní«, dodal, »zejména s ohledem na velkou rozmanitost veřejnosti, která sahá od turistů hledajících slunce a pláž až po vědce a děti«.

Kurátor výstavy vyjádřil naději, že výměna poznatků s Čínou bude i nadále podporována.

Lidé si prohlížejí výstavu proslulých čínských terakotových bojovníků ve španělském Alicante, 28. března 2023. FOTO – Xinhua/Meng Dingbo

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy