Výzva jménem Joan Miró. »Celoživotní cesta« trvala dva roky

Deset fotografů pod vedením Vladimíra Kysely se dva roky věnovalo fotografickému projektu zaměřenému na světoznámého malíře Joana Miróa. Jejich dlouhou cestu završila výstava v pražském Paláci Adria.

»Byla to velmi vzrušující cesta plná objevování a tvorby,« uvedl při slavnostní vernisáži pro iportaL24.cz jeden z originálních autorů Jan Dobrý. 

Joan Miró byl katalánský malíř, grafik, sochař a keramik. Zpočátku se věnoval především malbě ve stylu kubismu a později také surrealismu. Několikrát pobýval v Paříži. Od třicátých let začal různými technikami produkovat také grafické listy a vyjadřovat se k politickému dění. Druhou světovou válku strávil v ústraní v Normandii a na Mallorce. Po válce navázal nové kontakty ve Spojených státech a začal tvořit pro řadu zákazníků nástěnné keramické mozaiky. Dále se rozvinula jeho sochařská tvorba, až do konce života experimentoval s novými výtvarnými technikami a vytvořil také několik tapiserií.

Ještě za jeho života bylo za jeho přispění otevřeno v roce 1975 v Barceloně muzeum současného umění Fundació Joan Miró a velkou část svého díla také věnoval o šest let mladšímu muzeu Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca v Palmě na Mallorce, kde strávil velkou část života.

Nyní mu vyjádřili čeští fotografové a malíři svůj obdiv a úctu. Dva roky přípravy jsou podle Dobrého ještě krátká doba. »Nazval bych to jako expres. Protože pochopit Miróa, na to je potřeba celý život. Je to komplexní a složitá záležitost,« uvedl Dobrý.

»Já jsem tím Miróem objevil svou duši. Když jsme si povídali o tom, jak ho budeme znázorňovat, jestli budeme dělat abstrakci nebo něco konkrétního, tak jsem o tom asi rok a půl přemýšlel a potom jsem z jedné takové jiné souvislosti přišel na to, že musím nechat mluvit svoji duši. Skrze ni se dnes dívám na Miróa. Nechal jsem vypustit svoji podstatu, která ze mě plynula a plyne,« dodal Dobrý.

Vernisáž však nebyla jen o fotografickém a malířském umění, ale také o hudbě. »Mám velmi rád symbiózu hudby a fotografie. Ani v tomto projektu jsem se tomu nemohl vyhnout. Ale v tomto případě jsem musel volit obrácený postup. V mých dřívějších projektech jsem se snažil specifickou hudbu fotograficky vyjádřit. U Miróa šlo o to, najít hudbu, která bude vyjadřovat mé fotografie. Dlouho jsem hledal a hodně toho vyzkoušel. Ale nakonec jsem našel tu dokonalou hudbu, která vyjadřuje moje vnímání a interpretaci Joana Miróa, mé portfolio 44 vybraných fotografií. Jedná se o dialog klavíru a houslí. Kompozici napsal Jeff Myers a jmenuje se The Angry Birds of Kauai. Na housle hraje Hilary Hahn, na klavír Cory Smythe. Tato hudba dokonale vyjadřuje můj dialogem s Joanem Miróem,« dodal umělec.

(mac)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy