Základní průvodce Čínským Novým rokem pro cizince

Podle údajů několika místních internetových cestovních platforem zažívá Čína během nadcházejících osmidenních Svátků jara (Čínského Nového roku) turistický boom.

Svátky jara, které letos připadají na 10. února, jsou největší příležitostí k rodinným setkáním a předznamenávají začátek jara. Čínská turistická centra s rozmanitými aktivitami na ledě a sněhu, okouzlující tropickou krajinou, bohatou lidovou kulturou a lahodnými pochoutkami jsou v posledních letech mezi cizinci stále oblíbenější.

V loňském roce země zavedla bezvízový styk pro držitele běžných pasů z některých zemí. Začátkem tohoto měsíce také zavedla soubor opatření pro usnadnění vstupu cizinců za účelem podnikání, vzdělávání a cestovního ruchu, čímž dále podpořila příjezdovou turistiku během prázdnin.

V polovině ledna zveřejnila hlavní čínská online cestovní agentura Trip.com zprávu o předpovědi trhu s cestováním na Svátky jara v roce 2024, podle níž se počet objednávek na zájezdy během svátků meziročně zvýšil více než desetkrát. Objednávky pocházejí především ze zemí, jako jsou Japonsko, Spojené státy, Korejská republika, Malajsie, Austrálie, Spojené království, Kanada, Vietnam, Německo a Thajsko.

Které atrakce stojí za to v Číně během festivalu prozkoumat? Čemu by měli zahraniční návštěvníci věnovat pozornost při cestování po zemi? Níže uvádíme několik doporučení a tipů na výlety.

Místa se zimními aktivitami

Od zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022 jsou zimní sporty v Číně stále populárnější. »Ledové město« Harbin v nejsevernější provincii Chej-lung-ťiang je pravděpodobně nejoblíbenějším cílem domácích i zahraničních turistů letošní zimy.

Návštěvníci sledují ohňostroj během slavnostního zahájení 40. ročníku Mezinárodního festivalu ledu a sněhu v Harbinu v severovýchodní čínské provincii Chej-lung-ťiang, 5. ledna 2024. FOTO – Xinhua/Wang Jianwei

Návštěva proslulého zábavního parku Harbin Ice-Snow World je obvykle na prvním místě v seznamu turistů. Park s více než tisícovkou ledových scén, včetně úchvatných vyobrazení roku draka, nabízí také řadu zábavných aktivit, jako je jízda na kolech po ledu, jízda na sněžných skútrech a vzrušující ledové skluzavky. Nezapomeňte využít příležitosti a pokochat se panoramatickým výhledem na ledovou říši divů ze 400 metrů vysokého ruského kola.

Milovníci zimních sportů mohou také zvážit tříhodinovou jízdu vlakem z Harbinu do pohoří Čchang-paj v sousední provincii Ťi-lin. V této oblasti se nachází několik špičkových lyžařských středisek, která jsou rájem pro milovníky lyžování. Pohoří Čchang-paj, které se nachází na 42 stupních severní šířky, se může pochlubit bohatou sněhovou nadílkou a poskytuje optimální terén pro freeskiery. Kromě vzrušujících zimních sportů je pozoruhodnou scénickou atrakcí uprostřed zasněžených hor úchvatné kráterové jezero Tchien-ťi. Aby si návštěvníci užili ještě více vzrušení, mohou se zúčastnit vzrušujícího raftingu v kaňonu a umocnit tak svůj celkový požitek.

Na snímku pořízeném 25. listopadu 2023 jsou lidé, kteří se věnují zimním sportům ve středisku u jezera Son-chua ve městě Ťi-lin v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin. FOTO – Xinua/Xu Chang

Korejská autonomní prefektura Jen-pien, která se nachází na východě Ťi-linu, přibližně 200 km od hory Čchang-paj, by mohla být další atraktivní destinací pro letošní jarní festival. V prefektuře se v současné době koná lampionový festival představující korejské lidové zvyky, který slavnostem dodává jedinečný kulturní nádech. Jen-pien vyniká mezi světovými destinacemi ledové a sněhové turistiky díky jedinečným aktivitám, jako je »Sněhový dům Hot Pot« a »Horké prameny na sněhu«.

Ťi-lin přijal 27 programových opatření, včetně slev na vstupenky a turistických poukazů, aby návštěvníkům nabídl komfortní zážitky.

Pozoruhodná scenérie

Tropické pobřežní město San-ja, které se nachází v jihočínské provincii Chaj-nan, neustále okouzluje své návštěvníky úchvatným výhledem na moře a dostatkem slunečního svitu. Láká zejména ty, kteří hledají odpočinek od chladné zimy. Mezi doporučené aktivity pro zahraniční turisty patří opalování na pobřeží při západu slunce, podmořská dobrodružství, jako je potápění, a procházky po stezce v tropickém lese, kde se můžete nadýchat čerstvého osvěžujícího vzduchu.

Fotografie z dronu pořízená 1. října 2023 ukazuje turisty, kteří se plaví v San-ja v jihočínské provincii Chaj-nan. FOTO – Xinhua/Guo Cheng

Během jarního festivalu se v San-ja očekává řada zajímavých akcí, například umělecká přehlídka spojující pop art s tradičním dračím tancem, přehlídka dronů, světelná show a pivní festival.

V Kchun-mingu, hlavním městě jihozápadní čínské provincie Jün-nan, je toto »město jara« proslulé svým příjemným počasím vynikajícím cílem pro milovníky přírody. Město, které je ze tří stran sevřeno horami a z čtvrté strany ho zdobí třpytivé jezero Tien-čch‘, vítá zimu příletem racků černohlavých, stěhovavého druhu ptáků přilétajících z ruské Sibiře. Na prozkoumání a objevení zde čekají také turistické zajímavosti, jako jsou kamenné lesy a krasové útvary.

Starobylé město Pching-jao v severočínské provincii Šan-si je nejlepším místem pro milovníky historie, protože se může pochlubit více než 2700 lety bohaté historie a je proslulé svou dokonale zachovalou starobylou architekturou. Během každoročních slavností jara v Pching-jao mají návštěvníci možnost obléci si tradiční kroje a zúčastnit se svátečních oslav. Při procházce ulicemi a pavilony vyzdobenými v tradičních čínských stylech, osvětlenými zlatými světly a červenými lucernami, si návštěvníci mohou vychutnat podmanivý pohled na kulturní dědictví města.

Turisté navštěvují starobylé město Pching-jao na pozadí padajícího sněhu v severočínské provincii Šan-si, 14. prosince 2023. FOTO – Xinhua/Liang Shengren

Místa s jedinečnými zvyky

Pro turisty, kteří se hluboce zajímají o čínskou lidovou kulturu, je návštěva chrámových trhů během Svátků jara povinným zážitkem. Tyto jarmarky, které jsou považovány za živý kulturní svátek, jsou oblíbené po celé zemi, zejména na severu Číny. Pokud jde o slavnostní atmosféru, jedny z nejživějších chrámových trhů se konají v čínském hlavním městě Pekingu, zejména v parku Ti-tchan a parku Lung-tchan. Návštěvníci se zde mohou ponořit do tradičních lampionových představení, pochutnat si na místní kuchyni a poznat kouzlo tradičních čínských řemesel.

Dole na jihu je Kuang-čou, hlavní město provincie Kuang-tung, proslulý svými živelnými lvími a dračími tanci, které dodávají oslavám slavnostního ducha. Během svátků Svátku jara 2024 se v metropoli uskuteční akce, jako jsou přehlídky dračích a lvích tanců. Za zvláštní pozornost stojí ohňostroj naplánovaný na první den Svátků jara.

Lidé na veletrhu lampionů v zahradě Jü-jüan v Šanghaji na východě Číny, 21. ledna 2024. FOTO – Xinhua/Liu Ying


K tradicím svátků jara neodmyslitelně patří lampionové show. Lampionová show v zahradě Jü-jüan v Šanghaji, která začala 21. ledna a potrvá až do konce února, je začátkem měsíčních oslav nadcházejícího svátku jara a následného festivalu lampionů. Okouzlující výjevy, včetně lampionu draka zvěrokruhu, slibují, že návštěvníky vtáhnou do nádherné tradiční čínské atmosféry.

Lahodná kuchyně

Výlet do Pekingu by nebyl úplný bez návštěvy Velké čínské zdi, stejně jako by nebyl úplný bez ochutnání pekingské pečené kachny, známé také jako pekingská kachna. Tento ikonický pokrm, který je často označován za »první jídlo, které musíte v Číně ochutnat«, se svou dlouhou historií a někdejším statusem královské pochoutky slibuje zahraničním turistům legendární chuť a nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Přednostní volbou pro vychutnání pečené kachny by mohla být pekingská pobočka Čchüan-ťü-te, jednoho z nejznámějších řetězců restaurací s pečenou kachnou v Číně. Pobočka se nachází v Čchien-men, který je od dob dynastie Čching (1644-1911) rušnou obchodní čtvrtí, a je často tak přeplněná, že gurmáni fascinovaní její prestiží musí stát dlouhé fronty.

Pekingská kuchyně však nabízí mnohem víc než jen to. Po jídle v restauraci Čchüan-ťü-te mohou návštěvníci pokračovat v prohlídce obchodní čtvrti Čchien-men, která během svátku jara vyzařuje slavnostní atmosféru radosti a příznivého počasí. Neměli byste si nechat ujít místní pochoutky, zejména v restauraci Tung-laj-šun, která je známá svou specialitou – okamžitě vařeným skopovým masem, tradičním pokrmem z hot potu.

V posledních letech si zejména v jihovýchodní Asii získala oblibu čínská jídla s pikantní a omamnou chutí, známá jako »mala«. Zahraničním turistům, kteří mají rádi pálivé pokrmy z hot potu, doporučujeme vyhledat co nejautentičtější kuchyni v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan a ve městě Čchung-čching, které jsou proslulé svou pálivou nabídkou a restaurace nabízející tyto pokrmy jsou roztroušeny po celém území těchto regionů.

Jako jedna ze čtyř hlavních čínských kuchyní si kuchyně v Kuang-tungu stále získává příznivce po celém světě svou úžasnou svěžestí a je ideální volbou pro cizince, kteří ocení lehkou chuť. Chuťové buňky strávníků jistě potěší lahůdky jako dim sum, vařené krevety, pečená husa, wontony a dušené hřbety s nakládanými švestkami. Cestovatelé si mohou tuto kuchyni dopřát při poznávání oblasti velkého zálivu Kuang-tung-Hongkong-Makao, což je vhodná volba pro výlety v zimě.

Tipy pro pohodlné cestování

1. Použijte aplikaci Trip.com nebo Qunar.com pro bezproblémové rezervace skupinových zájezdů, letenek a železničních jízdenek, hotelů a různých představení. S žádostí o pomoc se turisté mohou obrátit na zákaznickou linku.

2. Prozkoumejte nepřeberné množství možností stravování díky užitečným recenzím v aplikacích Meituan a Dianping, předních čínských online platformách, které zahrnují vše od luxusních restaurací až po skryté skvosty.

3. Navigujte se v Číně s jistotou pomocí mobilní aplikace Baidu Map, kterou lze použít i k přivolání taxíku, podobně jako Didi, významnou službu pro přepravu osob v zemi.

4. Snadno plaťte prostřednictvím Alipay a WeChat Pay, hlavních čínských poskytovatelů online platebních služeb, kteří nyní přijímají mezinárodní bankovní karty.

5. Chcete-li se vyhnout cestovní špičce, naplánujte si cestu na období uprostřed prázdnin. Zjistěte si otevírací dobu vyhlídkových míst a restaurací během festivalu, abyste se vyhnuli jejich případnému uzavření.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy