Atleti představili kolekci pro Paříž a Řím

V restauraci A La Petite Eiffel na pražském Petříně proběhla tisková konference u příležitosti představení nové reprezentační kolekce, kterou budou naši atleti nosit při olympijských hrách v Paříži, ale také na evropském šampionátu v Římě a dalších reprezentačních akcích.

Nová kolekce od značky Joma, kterou bude naše reprezentace oblékat na mistrovství Evropy v Římě i na olympijských hrách v Paříži, se snaží dodržet identitu národních barev a zároveň má reprezentovat ideály a sportovní úspěchy naší země. Design je inspirován především historicky nejúspěšnější disciplínou české atletiky – hodem oštěpem. Český atletický svaz ve spolupráci s firmou Joma nechal vyrobit design přímo na míru české reprezentaci. Český atletický svaz se při zpracování základní myšlenky inspiroval vyhlášením soutěže mezi studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (Umprum). »Už v minulém roce jsme měli tu čest závodit v dresech společnosti Joma. Do olympijské sezony jsme chtěli vytvořit unikátní kolekci pro český tým a jsem rád, že není pouze o národních barvách, ale zahrnuje také řadu symbolů, které odkazují na největší úspěchy českého oštěpu, jakožto historicky nejúspěšnější disciplíny české atletiky. Čeká nás sezóna s dvěma vrcholy v podobě mistrovství Evropy v Římě a olympijských her v Paříži a já věřím, že dresy Joma při nich budou vidět na co největším počtu českých atletů,« říká předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Český atletický svaz si z několika nabídek od studentů vybral design z dílny českého studenta – designéra Denise Koutníka. Ten se při její tvorbě inspiroval nejpamátnějšími okamžiky historie české atletiky, a to dvěma světovými rekordy a vítězným hodem Barbory Špotákové na olympijských hrách v Pekingu 2008. »Celá kolekce je odrazem dvou světových rekordů Jana Železného a Barbory Špotákové, ale jedinečného výkonu na olympiádě, kde získala zlato posledním pokusem. Tento počin je ukryt ve svislých zužujících se pruzích, které nesou symbol oštěpu a běžecké dráhy s tím, že poslední pruh je ve zlaté barvě, který symbolizuje zlatý hod, který se nesmazatelně zapsal do historie českého sportu,« vysvětluje.

Vůbec nejúspěšnějším oštěpařem světové historie je Jan Železný, který olympijské hry vyhrál třikrát v řadě a je též světovým rekordmanem. »Velmi mě potěšilo, že symbolem nové závodní kolekce je právě oštěp, který mne provází takřka celým životem, jako závodníka i trenéra. Přeji našim atletům, ať se jim v nových a pěkných dresech daří,« dodává Železný.

»Jsem poctěna, že právě můj výkon na olympiádě v Pekingu byl inspirací pro design nových reprezentačních dresů. Možná ještě o to více, že je dílem mladého talentovaného studenta. Těším se, až v těchto líbivých a nápaditých dresech uvidím naše atlety závodit jak na mistrovství Evropy, tak i na olympiádě,« říká k nové kolekci Barbora Špotáková.

S novou kolekci byli spokojeni také hosté tiskové konference z řad našich úspěšných reprezentantů, které zastupovala naše bronzová smíšená štafeta na 4×400 metrů z loňského mistrovství světa v Budapešti. »Na první pohled se mi kolekce moc líbí. Těší mě tmavší odstín modré, než jsme měli na té minulé. Je to příjemnější,« uvedla Tereza Petržilková. »Já mám radost z kombinézy, která se nově do reprezentační kolekce přidala,« doplňuje Lada Vondrová.

Pozitivní reakci vyjádřili také jejich mužští kolegové. »Mně se na nové kolekci líbí, že má určitý jedinečný podtext,« sdělil Patrik Šorm. »Každá příležitost reprezentovat naši zemi je výjimečná. Mně osobně se líbí zlatý prvek, který je pro mě novinkou,« chválil si Matěj Krsek.

Nový prvek dresů

Vůbec poprvé se na hrudi českých atletů a atletek objeví nápis Czechia, který bude dominovat přední části vrchních dílů kolekce. Nesmí chybět ani logo značky Joma, které se nachází na levém prsu. Samozřejmostí jsou též nášivky státní vlajky. Vrchní díl dresu je v čistě bílé barvě a je také inspirován dresem, ve kterém Barbora Špotáková vyhrála olympijské hry v Pekingu. Spodní část soupravy pak má tradiční modrou barvu. »Celá kolekce je navržena tak, aby na sebe tyto barevné kombinace perfektně navazovaly a navzájem se podporovaly v čitelnosti a estetice,« doplňuje designér Denis Koutník.

Nová kolekce se zamlouvá i naší největší olympijské atletické naději oštěpaři Jakubu Vadlejchovi, jenž bude v Paříži obhajovat stříbrnou medaili z předešlých her v Tokiu. »Nová kolekce se mi líbí. Dres mi sedí, takže je vše v pořádku. Jsem moc rád, že je vzdán hold oštěpu jakožto historicky nejúspěšnější české atletické disciplíně. Líbí se mi i nový zlatý prvek na kolekci, který věřím, že mi přinese v Paříži štěstí,« nechal se slyšet.

Firma, která obléká po celém světě

Výrobcem nové sportovní kolekce je opět společnost Joma, nejvýznamnější španělská značka sportovního vybavení, která stále více expanduje i do světa atletiky. »Společnost Joma je hrdým partnerem české atletiky. Spolupracujeme s řadou federací a ta česká patří mezi nejelitnější. Při tvorbě nové kolekce jsme kromě designu kladli důraz také na nové materiály, které by měly pomoct českým atletům k podání co nejlepších výkonů,« uvedl zástupce společnosti Joma Marcos Fernández.

(koz)

FOTO – ČAS/Pavel Lebeda

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy