Běžec na lyžích Novák poprvé v kariéře na stupních vítězů ve Světovém poháru!

AKTUALIZOVÁNO

Běžec na lyžích Michal Novák vybojoval na Světovém poháru v Ruce druhé místo v závodě na 20 km s hromadným startem. V těsném finiši nestačil jen na Nora Jana Thomase Jenssena, třetí skončil další norský reprezentant Harald Östberg Amundsen.

Sedmadvacetiletý Novák se ve Světovém poháru prosadil na stupně vítězů poprvé v kariéře. Postaral se o první medailové umístění českých běžců na lyžích od listopadu 2013, kdy Lukáš Bauer ve stejném středisku vyhrál.

Mezi ženami triumfovala na stejné trati švédská lyžařka Moa Ilarová a slaví první individuální vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Jediná česká zástupkyně Kateřina Janatová dokončila třetí závod sezony na 25. místě.

Novák se celý závod pohyboval v čelní skupině se všemi favority a v posledním prudkém stoupání před nájezdem na stadion odvážně zaútočil. Ostrým nástupem se ujal vedení a v závěrečném finiši nestačil jen na Jenssena. Sedmadvacetiletý Nor, který se za Novákem v kopci vyvezl, vybojoval první vítězství v SP.

»Je to velké zadostiučinění a samozřejmě to je obrovský úspěch, byť v cílové rovince jsem udělal poměrně velkou chybu. Musím se z toho ponaučit do příště, snad už to vyjde. Měl jsem to vyhrát, ale na stadionu jsem ve finiši nechal Jensena, aby mě přeskočil, to mě mrzí,« řekl Novák v rozhovoru na svazovém webu.

Tempo závodu Novákovi od počátku vyhovovalo. »Snažil jsem se šetřit síly ve skupině a užívat si lyžování, přestože byla šílená zima. Obzvlášť ve sjezdu jsem mrznul, a i teď jsem zmrzlý,« popsal podmínky ve Finsku. »Pak jsem si říkal, kdy konečně Norové zrychlí nebo něco udělají a nic se nestalo. Pouze v posledním okruhu Andrew Musgrave zvyšoval tempo, ale dalo se to v pohodě udržet,« dodal.

V průběžném pořadí seriálu se závodník liberecké Dukly posunul na třetí pozici, poté co sezonu zahájil 17. místem v pátečním sprintu a v sobotní klasické desítce byl třináctý. Dnes navíc na trati bodoval i na obou bonusových sprintech a celkovým ziskem 209 bodů zaostává za vedoucím Amundsenem o 20 bodů. Druhý český reprezentant Adam Fellner doběhl s odstupem 3:43,2 minuty na 65. místě.

Šestadvacetiletá Ilarová ve finiši uhájila těsný náskok před dvojicí Američanek. Druhá byla o pouhé tři desetiny Jessie Digginsová, třetí Rosie Brennanová zaostala o 1,4 sekundy. Digginsová přitom přišla v posledním kole o hůl a rukavici, v patnáctistupňovém mrazu ale dokázala zabojovat a vrátila se do boje o stupně vítězů.

Janatová se v úvodních kilometrech držela v prvním balíku, v závěru třetího kola ale nedokázala zareagovat na zrychlení a s nejlepšími se neudržela. Ve druhé skupině její manko postupně narůstalo a v závěrečném finiši jí nevyšel útok na umístění v první dvacítce. Na 25. místě ztratila na vítězku 2:05,3 minuty.

(koz, čtk)

FOTO – czech-ski.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy