Czech Indoor Gala: Švábíková proti tradičním soupeřkám

Organizátoři Czech Indoor Gala 2024 odhalují další atraktivní klání, které se v rámci tohoto mítinku uskuteční. V soutěži tyčkařek se utká domácí hvězda Amálie Švábíková s trojnásobnou vítězkou mítinku a jeho rekordmankou Tinou Šutej a halovou mistryní Evropy Angelicou Moser.

Soutěž tyčkařek v rámci nadcházejícího ročníku Czech Indoor Gala láká na souboj tradičních rivalek. Do ostravské haly se vždy ráda vrací Slovinka Tina Šutej, které se v minulosti podařilo tento mítink opanovat už třikrát. Poprvé tomu bylo roce 2020 a poté následovaly triumfy v sezónách 2021 a 2023. Právě při svém posledním ostravském primátu posunula hodnotu vlastního národního rekordu na 482 centimetrů. Tento výkon je zároveň i rekordem mítinku.

Šutej má na svém kontě také řadu úspěchů na velkých mezinárodních akcích. V roce 2022 brala bronzy na halovém mistrovství světa v Bělehradě a na evropském šampionátu pod otevřeným nebem v Mnichově. Je také dvojnásobnou stříbrnou medailistkou z HME v Toruni 2021 a Istanbulu 2023. Na Czech Indoor Gala se představí už popáté. Kromě již zmiňovaných třech vítězství byla ještě druhá v roce 2022. Že se jí v Ostravě daří, potvrzují i její triumfy při posledních dvou ročnících Zlaté tretry.

Česká jednička Amálie Švábíková nechyběla od roku 2018 na Czech Indoor Gala ani jednou. Loni skončila na druhém místě právě za Tinou Šutej a odstartovala tak úspěšnou halovou sezónu, v jejímž průběhu pak na mistrovství České republiky ve stejné hale překonala výkonem 472 centimetrů národní rekord a následně vybojovala bronz na halovém mistrovství Evropy v Istanbulu, kde opět skončila těsně za Šutej.

Czech Indoor Gala bude pro svěřenkyni Štěpána Janáčka jedním z vrcholů nadcházející halové sezóny. »Na Czech Indoor Gala se moc těším a jsem ráda, že nově spadá do kategorie Gold. Jako každý rok, se těším, až změříme síly s Tinou Šutej a dalšími závodnicemi. Věřím, že se mi po povedené přípravě bude dařit předvádět kvalitní výkony po čas celé sezóny, jako tomu bylo minulý rok,« vzkazuje Švábíková.

Do souboje o vítězství ovšem bude chtít zasáhnout i další tradiční soupeřka naší reprezentantky, kterou je Švýcarka Angelica Moser. Někdejší juniorská mistryně Evropy a dvojnásobná evropská šampionka do 23 let už vybojovala cenný kov i na dospělém kontinentálním mistrovství, když vystoupala na nejvyšší stupínek i při HME v Toruni 2021. Letos pak posunula své absolutní kariérní maximum na 475 centimetrů, což ji vyneslo pátou příčku na letošním mistrovství světa v Budapešti, jen o jednu pozici za Šutej. V tomto finálovém závodě nechyběla ani Amálie Švábíková, která skočila jedenáctá.

Swoboda aspirantkou na rekord mítinku

Mezi nejstarší rekordy mítinku patří ten na hladké šedesátce žen. Jeho držitelkou je už od roku 2016 reprezentantka Trinidadu a Tobaga Michelle-Lee Ahye, která tehdy prolétla rovinku za 7,10. Při nadcházejícím ročníku Czech Indoor Gala by se ovšem tento zápis mohl otřást. V hledáčku ho jistě bude mít polská sprinterka Ewa Swobodová. Ta se může pyšnit famózním osobním rekordem 6,99.

Formu ukázala i v minulé sezóně, když si na stovce posunula kariérní maximum až na 10,94 a jakožto nejlepší Evropanka vybojovala šesté místo na mistrovství světa v Budapešti. Halová šedesátka jí navíc svědčí, o čem hovoří výčet jejích úspěchů. V roce 2019 se stala na této distanci halovou mistryní Evropy a k tomu má ve své sbírce ještě další dvě stříbra z kontinentálních šampionátů v Bělehradě 2017 a Istanbulu 2023.

Na Czech Indoor Gala už závodila. V roce 2018 tento mítink vyhrála a ostravskou halu velmi dobře zná, jelikož do ní jezdí trénovat, což také může hrát v její prospěch směrem k ataku rekordu mítinku.

Ostravská hala je ovšem ještě více domácí pro Karolínu Maňasovou. Teprve dvacetiletý sprinterský objev letošní sezóny si v hale postupně posouval osobák na šedesátce až na 7,32 a skvěle si vedla i na stovce pod otevřeným nebem, když se stala díky času 11,26 druhou nejrychlejší Češkou historie v této disciplíně po legendární Jarmile Kratochvílové. »Na Czech Indoor Gala se moc těším. Věřím, že se v domácí hale a v konkurenci Ewy Swobody vytáhnu k dobrému času,« nechala se slyšet Maňasová.

O nic méně talentovanější ovšem není ani o rok starší Slovenka Viktória Forster, která na velmi vysoké úrovni kombinuje hladké a překážkové sprinty, což potvrdila i na letošní univerziádě v čínském Chengdu, kde získala zlato na stovce překážek a stříbro ve sprintu na 100 metrů. Forster je momentálně slovenskou rekordmankou na tratích 60 a 100 metrů překážek i na hladké stovce, kde má stejně jako Maňasová zaběhnuto 11,26. Halovou šedesátku pak umí za 7,28.

Czech Indoor Gala 2024 se uskuteční v úterý 30. ledna v ostravské atletické hale. Vstupenky lze zakoupit prostřednictvím sítě www.ticketportal.cz. Jejich cena činí 250 korun.

(koz)

FOTO – ČAS/Aleš Gräf, Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy