Deset let od fantastického zlata Davida Svobody. Záměrně jsem byl pod tlakem, vzpomíná

Před deseti lety, 11. srpna 2012, získal český moderní pětibojař David Svoboda v Londýně premiérové české olympijské zlato v moderním pětiboji. Svoboda navázal na bronz Libora Capaliniho z Atén z roku 2004. Další dvě medaile, stříbro a bronz, získali českoslovenští pětibojaři v Montrealu 1976.

V olympijském rekordu porazil Svoboda v závěru kombinované disciplíny běhu a střelby Číňana Cchao Čung-žunga a získal pro Českou republiku v Londýně devátou medaili. Olympijské medaili Svoboda podřídil všechno. Dva roky myslel jen na olympiádu a mistrovství světa ani Evropy nebral zcela vážně. »Záměrně jsem si vytvořil těžší pozici, abych byl pod tlakem a vyškrábl tady ze sebe všechno,« řekl Svoboda, který má na svém kontě z velkých seniorských akcí celkem tři zlaté, sedm stříbrných a pět bronzových medailí.

Svoboda se narodil 19. března 1985 v Praze. Pochází z dvojčat, jeho bratr Tomáš je triatlonista. Před pětibojem sedm let plaval. Věděl ale, že není ideálním typem, aby mohl v bazénu patřit světově k nejlepším, a proto se rozhodl pro změnu. Rozhodoval se mezi triatlonem a pětibojem a vyhrál pětiboj. V roce 2006 se v Šanghaji stal juniorským mistrem světa, skvěle zvládl i přechod mezi dospělé. Při své olympijské premiéře v Pekingu 2008 měl nakročeno k jedné z medailí, v parkuru však doplatil na nezvladatelného koně a skončil až na 29. místě. O rok později vybojoval zlatou medaili na světovém šampionátu. V roce 2011 se jako třetí český pětibojař po Liboru Capalinim a Ondřeji Polívkovi stal světovou jedničkou v žebříčku Mezinárodní federace moderního pětiboje (UIPM).

V současné době působí jako sportovní funkcionář. Je například členem výkonného výboru Českého olympijského výboru. V roce 2018 se dostal do finále televizní taneční soutěže StarDance.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy