Skvělé! Vadlejch se nevzdal a má znovu světový bronz

AKTUALIZOVÁNO

Oštěpař Jakub Vadlejch získal na atletickém mistrovství světa v Budapešti bronz výkonem 86,67 metru. Lepší byli jen olympijský vítěz Níradž Čopra z Indie a Aršad Nadím z Pákistánu. Pro českou výpravu je to druhá medaile po bronzu smíšené štafety z prvního dne mistrovství.

Běh na 5000 metrů vyhrál stejně jako loni v Eugene Nor Jakob Ingebrigtsen. Na osmistovce triumfovala Mary Moraaová z Keni, Američanka Athin Muová, nejlepší půlkařka posledních let, doběhla až třetí. Mistryní světa na 3000 metrů překážek se stala Winfred Mutile Yaviová v barvách Bahrajnu ve čtvrtém nejlepším čase historie 8:54,29. Ve výšce potvrdila roli favoritky evropská šampionka Jaroslava Mahučichová, jež přeskočila 201 centimetrů.

Čtvrtkařskou štafetu mužů vyhrálo americké kvarteto v čase 2:57,31. Poslední zlato získalo na stejné trati Nizozemsko díky skvělému finiši Femke Bolové.

Vadlejch se dlouho pohyboval mimo medailové pozice a nedařily se mu hody, které ho vynesly do čela letošního světového pořadí. Čopra hodil ve druhé sérii 88,17 a k tomu se dokázal nejvíc přiblížit Nadím, který hodem 87,82 vybojoval vůbec první atletickou medaili pro Pákistán.

Vadlejch se ale nevzdal, v páté sérii se posunul na bronzový stupeň. Pro české oštěpaře je to už desátá medaile z mistrovství světa. »Nebyl to úplně můj den. Házel jsem stabilně relativně daleko, ale pořád to nebylo ono. Jsem rád, že se to nakonec povedlo,« prozradil Vadlejch.

Zlatý lék na zklamání

Ingebrigtsen se stále cítí být především mílařem. Proto byl na patnáctistovce tak zklamán ze stříbra, když ho v Budapešti podruhé za sebou porazil britský soupeř. Na pětikilometrové trati se dlouho držel v závětří, ale v závěru dokázal dokonale využít svou mílařskou rychlost. Ve finiši měl nejvíc sil a těsně porazil Španěla Mohameda Katira, který ho letos připravil o evropský rekord. Vyhrál v čase 13:11,30, pětku přitom běžel letos poprvé až v budapešťském rozběhu. Třetí doběhl Keňan Jacob Krop a k loňskému stříbru přidal bronz.

V běhu na 800 metrů se na stupních vítězů sešly stejné závodnice jako loni v Eugene, jen v jiném pořadí. Tehdy bronzová Moraaová měla tentokrát nejlepší závěr a zvítězila v osobním rekordu 1:56,03. Třetí stříbro v řadě si po olympiádě v Tokiu a MS v Eugene přivlastnila Britka Keely Hodgkinsonová. Obhájkyně zlata a olympijská vítězka Američanka Athing Muová doběhla až třetí.

Muová nechtěla riskovat kolizi uprostřed běžeckého pole, která ji málem vyřadila už v rozběhu. Od začátku vyrazila do čela a celý závod odtáhla. V cílové rovince ji ale dvě soupeřky přesprintovaly.

Ve steeplu se starala o tempo světová rekordmanka a mistryně světa z roku 2019 Beatrice Chepkoechová a především její zásluhou diváci viděli jeden z nejrychlejších překážkových běhů všech dob. Yaviová, která také pochází z Keni, v posledním kole zaútočila a po dvou čtvrtých místech na předchozích šampionátech vybojovala zlato.

Američtí čtvrtkaři vyhráli od roku 2005 devět z deseti štafet na mistrovství světa, jen v roce 2017 prohráli s Trinidadem. Do finále postavili Justina Robinsona ze zlatého mixu, třetího a čtvrtého z individuální čtvrtky Quincyho Halla a Vernona Norwooda a jako finišmana překážkáře Raie Benjamina. Výsledkem byl nejlepší letošní čas 2:57,31. Druhá doběhla štafeta Francie a třetí britští mistři Evropy.

Američanky se čtyřmi běžkyněmi s časy pod 50 sekund by těžko měly konkurenci. Jenže v rozběhu byly diskvalifikovány za chybnou předávku. Do posledního úseku vbíhala Jamajka s velkým náskokem, ale vítězka překážkářské čtvrtky Bolová ztrátu smazala a doběhla si pro druhé zlato.

Etiopie bez maratonského zlata

Dopolední maraton ovládl Victor Kiplangat z Ugandy v čase 2:08:53 s náskokem 19 sekund na Maru Teferiho z Izraele. Pro Etiopii, jež po dvou zlatých šampionátech tentokrát na nejvyšší stupeň nedosáhla, vybojoval bronzový kov Leul Gebresilase.

Medaile si v Budapešti rozdělilo 46 zemí, nejvíc, celkem 29 včetně 12 zlatých, si odváží americká výprava. Česká republika obsadila díky bronzům smíšené štafety a Jakuba Vadlejcha 37. místo. Bez cenného kovu skončili například Němci. Příští rok se atletická elita sejde na olympijských hrách v Paříži a v roce 2025 uspořádá další šampionát Tokio.

(koz, čtk)

FOTO – ČAS/Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy