Forma jako Forman! Sparta je v semifinále, Dynamu chybí jedna výhra

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Sparty vyhráli ve čtvrtém čtvrtfinále play off extraligy v Liberci 5:2, sérii ovládli 4:0 a jako první tým postoupili do semifinále. Pražané sice na severu Čech ztratili dvoubrankové vedení, ve třetí části ale třemi góly rozhodli o svém triumfu. Dvakrát se mezi střelce zapsal Miroslav Forman, který se zaskvěl i jednou asistencí na vedoucí branku Jana Buchteleho a navázal tak na předešlé představení pod Ještědem, kdy ve třetím duelu série zaznamenal rovněž tři body (1+2). Tomu se říká forma jako Forman!

»I když jsme měli dobrý začátek, tak jsme potom přestali hrát. A důležité bylo, že jsme se zase dokázali zklidnit a začali hrát náš hokej, a proto jsme rozhodli,« řekl Forman.

Pražané, kteří obsadili v základní části druhé místo, jsou v semifinále po dvou letech. Loni vypadli ve čtvrtfinále s mistrovským Třincem. Liberec skončil potřetí za sebou ve čtvrtfinále.

»Čtyři nula na zápasy je kruté, na druhou stranu obrovský respekt kvalitě, v jaké Sparta sérii odehrála. V jakékoliv situaci, za jakéhokoliv stavu byla organizovaná a fantasticky vedená výbornými trenéry. Dbali na detaily a my jsme vždy sekundovali a dotahovali, někdy Spartu euforicky přehrávali, ale v kvalitě, dodržování systému a detailech byla Sparta lepší,« uznal kouč Liberce Filip Pešán.

Podle brankáře Sparty Jakuba Kováře rozhodly sérii dvě výhry v O2 areně, kdy jedna přišla na samostatné nájezdy, druhá v prodloužení. »Kdyby Liberec v jednom z prodloužení v Praze dal gól, jedeme sem za stavu 1:1. Kdyby ve třetím zápase udrželi vedení, tak v sérii vedou a my bychom byli pod větším tlakem. Určitě nám pomohlo ubráněné oslabení a nájezdy v prvním utkání. Vstup je vždycky důležitý, obzvlášť doma. Prohrávat by nebylo příjemné. Kdybychom se po čtvrtém zápase vraceli do Prahy za stavu 3:1, věděli bychom, že musíme vyhrát, což by nebylo jednoduché,« popsal Kovář na klubových stránkách. »V semifinále už je jedno, koho dostaneme. Nehrajeme na to, že je semifinále nějaký úspěch, už se hraje o medaile. A pokud chceme vyhrát jedinou, která se počítá, musíme porazit ty nejlepší týmy. Čekám, že nás proti těžkému soupeři čeká náročná a dlouhá série. Doufám, že se s ní popereme dobře,« dodal Kovář.

Jednu výhru od semifinále je i vítěz základní části, pardubické Dynamo. Tomu dnes stačil jediný gól Mateje Pauloviče v Hradci Králové, a protože Roman Will udržel podruhé v sezoně a poprvé v play off čisté konto, vede tým z města perníků 3:1 na zápasy a v sobotu bude mít doma mečbol.

»Zase rozhodovaly maličkosti. Je to o jedné šanci a Pardubicím to tam spadlo, dá se říct, takovou čistou náhodou. O tom ale play off bývá. My jsme měli celkem dost šancí a neproměnili jsme je,« řekl klubovému webu útočník Mountfieldu Aleš Jergl

»Viděli jsme další výborné utkání play off. Myslím, že do doby, co jsme dali gól, to od nás bylo velmi dobré. Potom nás Hradec zatlačil, ale my jsme to skvěle ubránili a jsme rádi, že jsme zápas zvládli. Přijeli jsme sem s cílem uhrát alespoň jeden zápas, což se nám podařilo. Jsme rádi, že jsme dnes zvládli zápas na 1:0, výborně nás podržel Roman Will. Děkuji klukům do kabiny za spoustu bloků a obětavosti, jsme rádi, že jsme to zvládli,« uvedl na pardubických webových stránkách kouč Dynama Marek Zadina.

Zítra a pozítří se hrají série mezi Českými Budějovicemi a Třincem (0:2) a Litvínovem a brněnskou Kometou (2:0).

* * *

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy – 4. zápasy:

Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha 2:5 (0:2, 2:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 30. Pérez (J. Vlach), 32. Rychlovský (A. Najman, Faško-Rudáš) – 2. Buchtele (Forman, Krejčík), 13. Irving (D. Vitouch), 48. Forman (Chlapík), 53. Horák (Mikliš, Chlapík), 59. Forman (O. Najman). Rozhodčí: Šír, Mrkva – J. Svoboda, Thuma. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. Diváci: 7046. Konečný stav série: 0:4.

Mountfield Hradec Králové – HC Dynamo Pardubice 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 26. Paulovič (A. Musil, Hájek). Rozhodčí: Kika, Stano (SR) – Hynek, Šimánek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 6890 (vyprodáno). Stav série: 1:3.

(koz)

FOTO – hcsparta.cz, hcdynamo.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy