Fotbalisté Plzně porazili v poháru Zlín 3:0 a po třech letech si zahrají finále

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně zvítězili v semifinále domácího poháru nad Zlínem 3:0 a po třech letech si v MOL Cupu zahrají finále. Třetí tým prvoligové tabulky rozhodl o výhře nad čtrnáctým celkem nejvyšší soutěže už v úvodním dějství, v němž se prosadili Tomáš Chorý a Lukáš Červ. Po změně stran podruhé v utkání skóroval Chorý.

Plzeňští se v souboji o vítěznou trofej utkají s loňským finalistou soutěže a lídrem ligové tabulky pražskou Spartou, hrát se bude ve středu 22. května od 18.00. Západočeši coby hůře postavený tým v pohárovém koeficientu za posledních pět let budou finále hostit na svém stadionu. O čtyři dny později se oba soupeři utkají v závěrečném kole prvoligové nadstavby pro změnu na Letné.

Postup přes Zlín fotbalisty Plzně zároveň nasměroval k účasti v kvalifikaci příštího ročníku Evropské ligy. I kdyby ve finále podlehli Spartě, přešla by na ně účast v druhé nejkvalitnější klubové soutěži UEFA, protože už nyní mají skoro jisté třetí místo v lize.

»Na utkání jsme se vysoce koncentrovali. Jsem rád, že jsme se dostali do finále. Jsme na vlastním hřišti, to je výhoda. Finále je krásná věc, ale historicky se počítají jen vítězové,« řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Západočeši vyhráli posledních sedm ligových zápasů se Zlínem, na podzim na stadionu »Ševců« triumfovali vysoko 7:1 a dominantní byli i v úvodním pohárovém vzájemném duelu. Favorit, který na rozdíl od soupeře nastoupil v téměř nejsilnější sestavě, rychle získal trvalou převahu a již v šesté minutě otevřel skóre. Souarého přihrávku z levé strany pohotově zblízka umístil pod břevno Chorý.

»Plzeň byla jasně lepší po celý zápas, od první minuty jsme si nebyli schopni poradit s její rychlostí. Nedostupovali jsme, nebyli jsme agresivní. Za první poločas jsme neudělali faul, byli jsme od soupeře pořád daleko. Nechápu to,« zlobil se zlínský trenér Bronislav Červenka.

Čtvrtfinalista Evropské konferenční ligy zcela diktoval tempo a ještě do pauzy zvýšil. Kopic nejprve vystřelil mimo, ale ve 32. minutě už Viktoria podruhé slavila. Červ převzal míč ve středu pole a povedenou samostatnou akci zakončil z hranice vápna přesnou střelou k tyči. Třiadvacetiletý záložník si připsal první gól od zimního příchodu do Plzně, předchozí branku zaznamenal ještě v libereckém dresu v prosinci shodou okolností proti Zlínu.

»Otevíralo se to přede mnou. Převzal jsem to někde na půlce a přemýšlel jsem, kam to vyhodím do strany. Najednou jsem byl u vápna a otevřelo se to i pro střelu před vápnem. Pak už to nemělo jiné řešení než vystřelit. Byl jsem z toho trochu překvapený,« řekl Červ.

»Ševci« zahrozili až v nastavení první půle, kdy hlavičkoval o kousek vedle Simerský. Jinak byli hosté dopředu téměř neškodní a také po změně stran se většinou jen bránili. V 51. minutě Chorý z hranice vápna trefil tyč, ale za dalších sedm minut se už druhé branky v utkání dočkal, když pohotově poslal pod břevno Červův střílený centr z pravé strany.

Chorý mohl zkompletoval hattrick, ale hlavičkou gólmana Dostála nepřekonal. V 71. minutě se blýskl i na druhé straně brankář Jedlička proti střele střídajícího Vukadinoviče. V závěru neproměnil velkou šanci domácí Vydra, ale to už nic nemohlo změnit na postupu Západočechů do finále, v němž budou usilovat o druhý celkový triumf v poháru v samostatné historii a první od roku 2010.

»Z naší strany tam nebylo nic. Přišli jsme se jen zúčastnit semifinálového zápasu MOL Cupu, tomu trochu nerozumím. Byla tam spousta změn, ale nemohlo to ovlivnit tolik. Bohužel výkony nebyly ani na 50 procentech toho, co kluci dokážou hrát,« podotkl Červenka.

* * *

Viktoria Plzeň – FC Zlín 3:0 (2:0)

Branky: 6. a 58. Chorý, 32. Červ. Rozhodčí: Rouček – Caletka, Machač – Machálek (video). ŽK: Černín, Fantiš, Janetzký (všichni Zlín). Diváci: 7584.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (81. Havel), Kalvach, Červ, Souaré (85. Cadu) – Šulc, Mosquera (70. Vydra) – Chorý (85. Metsoko). Trenér: Koubek.

Zlín: Dostál – Fantiš (77. Cedidla), Kolář, Simerský, Černín, Čelůstka – Slončík (65. Vukadinovič), Janetzký (65. Bužek), Nombil (81. Didiba), Načkebija – Ikugar (65. Schánělec). Trenér: Červenka.

(koz, čtk)

FOTO – fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy