Fuksa mistr světa, i pátý Dostál zajistil OH

AKTUALIZOVÁNO

Kanoista Martin Fuksa je poprvé mistrem světa na kilometrové trati. Na šampionátu v Duisburgu rozhodl v závěru. Vedle zlaté medaile vybojoval v této disciplíně pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách 2024 v Paříži. To získal i kajakář Josef Dostál, který ale na cenný kov nedosáhl. V závodě na 1000 metrů obsadil pátou příčku.

Pro Fuksu je dnešní triumf třetím světovým titulem v kariéře, předchozí dva vybojoval na neolympijské pětistovce. Na kilometru pravidelně sbíral medaile včetně loňského bronzu, ale zlato mu dosud unikalo.

V Duisburgu si vedl suverénně v rozjížďce i semifinále. Ve finále se nehnal dopředu, ale držel se společně s dalšími favority těsně za Polákem Wiktorem Glazunowem, který rozjel závod nejrychleji. Třicetiletý český reprezentant zabral v závěrečných 250 metrech a na jeho zrychlení nikdo nenašel odpověď.

Fuksa porazil i dlouholetého rivala Sebastiana Brendela z Německa, který skončil třetí, a zvítězil o více než osm desetin sekundy před Rumunem Catalinem Chirilou. Navíc zhruba o čtyři hodiny později s bratrem Petrem skončili o tři tisíciny druzí za Rumuny v semifinálové jízdě na C2 a v neděli budou usilovat o rozšíření medailové sbírky i počtu účastnických míst na olympiádě. Z devíti posádek zajistí své zemi start v Paříži osm lodí.

Nejlepší závod na kilometru v sezoně absolvoval Dostál. Čtyřnásobný olympijský medailista letos ve Světovém poháru ani jednou nepostoupil na olympijské distanci do finále, tentokrát se mu to podařilo. V úvodu finále ztrácel, ale postupně se propracoval dopředu a zopakoval loňské páté místo. Od světové medaile, kterou na 1000 metrů naposledy získal v roce 2019, ho dělily téměř dvě sekundy.

V dnešním finálovém bloku závodil ještě deblkajak Michal Kulich, Jan Vorel, který dojel osmý na neolympijském kilometru.

V semifinále pětistovky vedle bratrů Fuchsových uspěl i deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel. Z druhého místa ze své jízdy prošla česká loď do finále, ve kterém zítra pojede i o jedno ze šesti olympijských účastnických míst. Naproti tomu šampionát skončil pro ženský deblkajak Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, který v semifinále olympijské pětistovky porazil jedinou loď. O celkové 10. až 18. místo bude ve finále B bojovat kajakářka Štěpánka Sobíšková na neolympijské dvoustovce.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy