Jankto poprvé po coming outu hrál. Publikum skandovalo jeho jméno

Jakub Jankto se poprvé po coming outu představil ve fotbalové akci. Záložník pražské Sparty se v minulém týdnu otevřeně přiznal k homosexualitě, což vyvolalo velký poprask i mimo trávníky. Na Letné si při nedělním zápasu s Jabloncem (3:0) vysloužil velký potlesk.

Ačkoli má s bývalou přítelkyní Markétou tříletého syna, jeho sexuální orientace je ve skutečnosti jiná. Rodičům se prý přiznal zhruba před půldruhým rokem, spoluhráčům před pár týdny, ovšem rozruch vzbudilo především jeho video na sociální síti.

»Jako všichni ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny, mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám tak nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní. Jako všichni ostatní, chci i já svobodně žít svůj život. Bez strachu, bez předsudků, bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál. A už se nechci déle skrývat,« uvedl Jankto přesně před týdnem na Twitteru ve videu namluveném anglicky.

Šlo o první coming out tak známého fotbalisty. V České republice se nikdo před ním k ničemu podobnému neodhodlal. Platí to i pro nejvýznamnější světové ligy v čele s tou italskou a španělskou nebo reprezentanta – hráče, kteří mají za sebou zkušenost z mistrovství Evropy. Do všech zmiňovaných škatulek Jankto zapadá a nyní dokázal otevřít téma, jež je v této sféře tabu.

I proto se dočkal pozitivních ohlasů z fotbalového světa. Například mezinárodní federace FIFA napsala na oficiálních stránkách toto: »Všichni jsme s tebou, Jakube. Fotbal je pro každého.« 

V utkání proti Jablonci zářil střelec dvou branek Lukáš Haraslín a vedle něj třeba i Jan Kuchta, Martin Minčev či Lukáš Sadílek, ale stejně byl tím nejsledovanějším a nejskloňovanějším jménem Jakub Jankto. Když sedmadvacetiletý ofenzivní záložník v 70. minutě vystřídal Kuchtu, sklidil aplaus. »Říkal jsem mu, že vyhrál, že má fanoušky na své straně,« prozradil Kuchta. A poté, co rozjel gólovou akci, kterou přetavil Haraslín ve třetí branku, skákal radostí. A obecenstvo při závěrečné děkovačce skandovalo jako jeden muž Janktovo jméno.

Jedenáct tisíc diváků se fotbalem bavilo a přispěl k tomu i Jakub Jankto. Pro něj je nyní klíčová jiná věc – aby se dostal zpět do reprezentační formy, potřebuje především být zdravý. To je alfa a omega. Nikoli jeho sexuální orientace, jakkoli jeho coming out padl na úrodnou půdu a otevřel třináctou komnatu fotbalového světa…

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy