Komise rozhodčích: druhý gól Slavie byl uznán správně, zato Bohemka byla v Karviné poškozena

Všechno v pořádku – tak zhodnotila Komise rozhodčích FAČR sporné momenty ve vypjatém duelu 29. kola FORTUNA:LIGY mezi Slavií a Olomoucí. Červenobílí doma nesplnili roli favorita a po remíze 2:2 ztrácejí na vedoucí Spartu již čtyři body, navíc už nemohou vyhrát základní část.

Slávisté již s outsiderem prohrávali 0:2, ovšem v poslední čtvrthodině stihli zachránit alespoň bod. Vyrovávací branka Mojmíra Chytila z 84. minuty ale vzbudila v internetových diskusích nemalé emoce. Kritici jejího uznání argumentovali tím, že kapitán domácích Jan Bořil byl v zárodku celé akce v ofsajdu. Komise rozhodčích nicméně dnes ve svém komuniké dala sudím nedělního duelu za pravdu.

»V 84. minutě utkání rozhodčí správně uznal branku domácího družstva. Byla to hraniční ofsajdová situace, kdy z dostupných záběrů nelze jednoznačně vyhodnotit, zda hráč domácího družstva č. 18 byl v době přihrávky od spoluhráče v ofsajdové pozici. VAR správně neintervenoval,« uvedla soudcovská generalita.

V pořádku byla i jiná situace ze stejného duelu, kdy ve 34. minutě sudí Marek Radina nenařídil penaltu pro Slavii po souboji olomouckého Františka Matyse s domácím Igohem Ogbuem ve vápně. »Ve 34. minutě utkání došlo v pokutovém území při standardní situaci k běžnému souboji mezi hráčem domácího družstva č. 5 a hráčem hostujícího družstva č. 22. O přestupek se nejednalo,« stojí v komuniké.

Naopak v Karviné, kde domácí remizovali s pražskými Bohemians 1:1, se rozhodčí dopustili chyby. Hlavní arbitr Ondřej Pechanec neměl po zásahu videorozhodčí Jany Adámkové v 39. minutě za bezbrankového stavu vyloučit stopera hostí Petráka. Obránce »Klokanů« sice v souboji s unikajícím Martinem Regálim zahrál rukou, ale domácí křídelník ho předtím rozhodil držením. »Ve 39. minutě utkání rozhodčí na základě chybné intervence VAR vyloučil hráče hostujícího družstva č. 31 za zmaření zjevné brankové možnosti hraním rukou. Z důvodu držení hráče domácího družstva č. 17, které předcházelo ruce hráče hostujícího družstva, se jednalo o spornou situaci a VAR neměl intervenovat,« uvedla komise.

Ta sice hodnotí všechny sporné momenty jednotlivých kol fotbalové ligy, ale dle komunikačního manuálu schváleného před sezonou se vyjadřuje jen ke čtyřem situacím vybraným médii. Tou čtvrtou byl souboj hradeckého útočníka Daniela Vašulína s libereckým Matějem Chalušem. Za úder do obličeje druhého jmenovaného se domácí dožadovali druhé žluté karty pro Vašulína, ovšem podle komise ji rozhodčí Ondřej Berka správně neudělil. »V 55. minutě utkání rozhodčí správně neudělil žlutou kartu hráči hostujícího družstva č. 15. Z dostupných záběrů se zdá, že došlo ke kontaktu ruky s obličejem hráče domácího družstva č. 37. Zákrok je na hraně mezi nedbalým a bezohledným přestupkem, případné udělení žluté karty je v kompetenci rozhodčího,« dodává komise. Zápas pod Ještědem skončil bezbrankovou remízou.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy