Komise rozhodčích: Vítězný gól Slavie byl v pořádku, sudí naopak chyboval na Slovácku

Poprvé v jarní sezoně se Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR vyjdřovala ke čtyřem sporných situacím víkendového kola, v tomto případě s pořadovým číslem dvacet. Především dala za pravdu sudím divokého zápasu Slavia – Jablonec (4:3), že vítězný gól domácího Václava Jurečky padl v souladu s literou pravidel.

»V 97. minutě utkání rozhodčí správně uznal branku hráče domácího družstva č. 15. Jednalo se o regulérní branku, situaci nepředcházela ofsajdová pozice tohoto hráče,« píše se v komuniké komise rozhodčích. Sporný moment zkoumalo i video, což bylo důležité především s ohledem na konečný stav duelu, jelikož branka Jurečky v sedmé minutě nastavení byla nakonec vítězná. Domácí favorit se totiž do té doby trápil a Jablonečtí dokázali v Edenu hned třikrát vyrovnat. Pak však přišel rohový kop Ševčíka a rozvlněná síť za brankářem Hanušem. Po rohu hráč v ofsajdu být z logiky věci nemůže, ale protože míč prodlužoval na zadní tyč Oscar, mohlo se v určitém okamžiku jevit, že Jurečka stojí až za posledním hráčem Jablonce. Jenže podle kamer O2 TV Sport se v pomyslné ofsajdové lajně zapomněl hostující Filip Souček. To však komise nerozebírala, omezila se pouze na prosté konstatování stojícím v komuniké.

Správně si počínali sudí také v duelu Karviná – Sparta (0:3), kdy se hosté zlobili, že rozhodčí Rouček nepískl pokutový kop po zákroku Krčíka na pronikajícího Birmančeviče. Bránící domácí hráč sice vrazil do sparťanského křídelníka loktem, což se pranic nelíbilo ani kouči obhájce titulu Brianu Priskemu, ovšem komise rozhodčích konstatovala, že se penalta pískat neměla. »Ve 37. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. V souboji o míč se hráč domácího družstva č. 37 dotkl levou rukou těla hráče hostujícího družstva č. 14. Kontakt nebyl příčinou pádu hráče hostujícího družstva,« uvedla komise.

Stejně jako v Karviné se o penaltu nemělo jednat ani v Hradci, kde došlo k lehkému zatažení za dres ze strany obránce Bohemians Matěje Hybše vůči Petru Kodešovi. »V 94. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo. V souboji hráče hostujícího družstva č. 22 s hráčem domácího družstva č. 7 došlo k přidržení dresu, které nebylo příčinou pádu domácího hráče. Rozhodčí posoudil situaci stejně jako ve 35. minutě utkání při podobném souboji hráčů v pokutovém území domácího družstva, kdy se také nejednalo o evidentní přestupek. VAR správně neintervenoval ani v jednom případě,« stojí v komuniké. Utkání pod Lízátky skončilo remízou 2:2.

Chybné rozhodnutí naopak Komise rozhodčích shledala v momentě, kdy v duelu Slovácko – Pardubice (1:2) domácí brankář Milan Heča vlétl do souboje s Tomášem Zlatohlávkem z Pardubic a povalil ho v pokutovém území k zemi. Penalta se sice nejprve pískala, ale pak byla po zásahu videorozhodčího Miroslava Zelinky odvolána. »V 54. minutě utkání rozhodčí na základě chybné intervence VAR odvolal původně nařízený pokutový kop. Brankář domácího družstva č. 29 při svém obranném zákroku lehce zasáhl rukou míč, který směřoval k brance a následně tělem podrazil hráče hostujícího družstva č. 33. Jednalo se o přestupek, za který měl být nařízen pokutový kop i přesto, že brankář bezprostředně před podražením hráče hostujícího družstva zahrál míč,« kritizovala komise.

Ta se podle Komunikačního manuálu schváleného před sezónou 2023/2024 vyjadřuje ke čtyřem situacím vybraným médii. Kromě toho se však zabývá všemi situacemi z proběhlého ligového kola. Po něm se v čele tabulky nic zásadního nezměnilo, vede Sparta o pět bodů před Slavií, jež má ovšem zápas k dobru.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy