Sbohem, Evropo! Plzeň tahala za kratší konec a nakonec padla v prodloužení

Škoda! Fotbalisté Plzně do semifinále Evropské konferenční ligy nepostoupili. Ve venkovní odvetě čtvrtfinále prohráli v dlouhém oslabení na stadionu Fiorentiny 0:2 po prodloužení a po úvodní domácí bezbrankové remíze ze soutěže vypadli. Domácí dnes byli jasně lepší, o čemž svědčí statistiky, které vypadají až neuvěřitelně – střely na branku 9:0, střely mimo: 12:0, rohové kopy 19:2. K tomu netřeba cokoli dovávat…

Viktoria ve Florencii v první půli i díky výbornému brankáři Jedličkovi přestála několik soupeřových šancí, v 66. minutě ale dostal červenou kartu Cadu a finalista minulého ročníku přesilovku využil v prodloužení po brankách Nicoláse Gonzáleze a Cristiana Biraghiho. Český reprezentant Antonín Barák naskočil za domácí v 75. minutě.

Plzeňští v 16. utkání této sezony Konferenční ligy poprvé prohráli. Západočeši nedokázali vyrovnat české klubové maximem na evropské scéně od rozdělení federace, jímž je semifinále pražské Slavie v Poháru UEFA z roku 1996. Fiorentina naopak stále může pomýšlet na vylepšení loňské porážky ve finále Konferenční ligy.

Co je ale nejdůležitější – že šampion příštího ročníku české ligy si zajistí přímo pozici v základní skupině Ligy mistrů. A to je něco, o čem jsme asi před začátkem této pohárové sezony ani nesnili. Vděčit za to lze předeším spanilé jízdě Plzně, aktuálně třetího týmu tabulky FORTUNA:LIGY. Takže klobouk dolů, navzdory dnešnímu smutnému konci…

»Soupeř měl fakt dost střel, hrálo se na jednu bránu a pro nás to bylo hodně těžké. Kvalita Fiorentiny se ukázala, věřili jsme, že to dotáhneme do penalt, ale nepovedlo se. I tak to byla výjimečná sezona, asi nikdo nečekal, že dojdeme až do čtvrtfinále,« řekl kapitán Plzně Lukáš Hejda. »Byla to dobrá jízda, i když já u toho byl až na jaře. I tak jsme spokojení, navzdory dnešnímu vyyřazení,« připojil záložník Lukáš Červ, který se v Plzni objevil v zimě jako součást trejdu za reprezentačního gólmana Jindřicha Staňka, který zamířil do Slavie. »Dnes nás točili jako na kolotoči, byl to soupeř, který byl asi nad naše síly. Ale vyhráli jsme všech šest zápasů ve skupině, takže se nemáme zač stydět,« dodal útočník Matěj Vydra.

* * *

AC Fiorentina – Viktoria Plzeň 2:0 po prodl.

Branky: 92. González, 108. Biraghi. Rozhodčí: Gil Manzano – Barbero, Nevado – Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Ranieri, González – Chorý, Řezník. ČK: 67. Cadu (Plzeň). Diváci: 19 418. První zápas: 0:0, postoupila Fiorentina.

Fiorentina: Terracciano – Dodo (88. Faraoni), Milenkovič, Ranieri, Biraghi – Arthur Melo (66. Lopez), Mandragora (91. Martínez Quarta) – González (98. Sottil), Beltrán (75. Barák), Kouamé – Belotti (88. Ikoné). Trenér: Italiano.

Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Jemelka – Kopic (106. Mosquera), Červ (90.+5 Traoré), Kalvach (101. Dweh), Cadu – Vydra (56. Kliment), Šulc – Chorý (70. Řezník). Trenér: Koubek.

(koz)

FOTO – fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy