Nezdolatelní! Třinec ve druhém nejdelším utkání historie otočil sérii z 0:3 na 4:3 a zahraje si finále

AKTUALIZOVÁNO

Sparta to ani letos, v roce 120. založení klubu, nedokáže. Ani tentokrát nebude mistr české extraligy nést jméno pražského klubu, jehož čekání na nejžádanější trofej se protahuje. Naposledy se takto slavilo ještě ve staré holešovické hale v roce 2007. A tentokrát byli Pražané postupu do finále tak blízko, že snad nemohli být blíže. Přesto v sedmém utkání semifinálové série nakonec padli a o titul si to s Pardubicemi rozdá – jak jinak – Třinec.

Co k této sérii dodat? Kdyby člověk napsal, že to bylo přečasné finále, urazil by dosud suverénního favorita z Pardubic. Ale ta série měla skutečně všechno! Sparta v ní vedla už 3:0 na zápasy. Pak sice v tom čtvrtém ve Werk Areně prohrávala 1:2, ale ve třetí třetině měla drtivý tlak a kapitán Řepík trefil tyčku. Vzápětí hosté špatně vystřídali, šli do čtyř, inkasovali a už se nevzpamatovali.

A zápas číslo pět? Sice Sparta tahala za kratší konec, ale v závěru za stavu 1:3 dosáhla hned dvou branek při power play. Jedné uznané, druhé nejprve uznané a pak na základě trenérské výzvy odvolané.

Legendou zůstane hlavně zápas číslo šest v Třinci. Sparťané kráčeli za výhrou 1:0 a nenechali domácím ani při power play čuchnout. Všeho do času. Když už se fanoušci pražského klubu radovali, že je puk za brankou, nastřelil ho ze záporného úhlu Daniel Voženílek a v čase 59:59,8 si vynutil prodloužení odrazem hrací gumy o gólmana Kováře. A pak už si na nalomené Spartě smlsnuli Třinečtí v prodloužení a vymodlili si dnešní duel.

Ten začal již ve 13 hodin kvůli nedělnímu plánovanému florbalovému superfinále. V 18 hodin měla Sparta předat halu florbalistům. V tu dobu se však hrálo třetí prodloužení…

Došly párky, došla pizza, došly klobásy. A znovu Třinec vstal z mtvých. Po dvou gólech Jakuba Krejčíka prohrával ještě v poslední minutě 1:2. Pak však Vojtěch Mozík zbytečným faulem domácí oslabil a ti padli při hře čtyř proti šesti, umocněné tím, že se u mantinelu svalil zraněný Irving. Pouhých 54,7 sekundy před vypršením třetí třetiny vyrovnal zblízka po Hudáčkově nahrávce Daňo a šlo se do prodloužení, jež se ukázalo jako druhé nejdelší v historii extraligy.

Hlavně brankář Třince Ondřej Kacetl se překonával a zákrok proti Řepíkovi ve třetím prodloužení, kdy už puk mířil do prázdné branky, byl rozhodně zákrokem večera. A i díky němu mohl ve čtvrtém prodloužení, v čase 121:46, rozhodnout druhé nejdelší utkání extraligové historie před nejvyšší návštěvou letošních vyřazovacích bojů (16 780 diváků) Miloš Roman. »Ty čtyři zápasy v řadě jsme neskutečně odbojovali. Tým ukázal neskutečný charakter. Obrovské díky všem klukům, za to, co jsme předvedli a jak jsme to vybojovali,« prohlásil hrdina dne.

Sparta tak převzala bronzové medaile, ale kouč Pavel Gross na otázku O2 TV Sport, zdali mějí nějakou cenu, odpověděl, že nemají. »Jsem vyčerpaný, na rozbor rozhodujících momentů bude ještě čas, ale teď cítím prázdnotu,« přiznal Gross.

Zato Třinečtí slavili ostošest. Jsou historicky prvním týmem, který otočil sérii z 0:3 na 4:3 a pořád platí, že šest let po sobě nenašli v play off pokořitele! »Jsme jedna velká parta a nikdy se nevzdáváme, věřili jsme vždy. I za stavu 0:3 jsme chtěli přepsat historii. Povedlo se nám to a jsem rád, že jsem k tomu mohl přispět,« uvedl dnes znovu výborný gólman Kacetl.

Zato Sparta znovu nezvládla sedmý zápas. Nikdy v době, kdy se hraje play off, to nedokázala, a přitom byla tentokrát blízko jako nikdy…

* * *

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3 po čtvrtém prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Chlapík, D. Vitouch), 21. Krejčík (P. Kousal, K. Hrabík) – 12. Helewka (L. Hudáček, Cienciala), 60. Daňo (L. Hudáček, Marinčin), 122. Miloš Roman (Marian Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, J. Ondráček I – J. Ondráček II, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 16 780. Konečný stav série: 3:4.

(koz)

FOTO – Facebook a hcocelari.cz/Lukáš Filipec

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy