Odešel císař Franz, mistr světa ze hřiště i lavičky

Když se řekne libero, snad každému se vybaví jméno Franz Beckenbauer. Právě on dal svým novým způsobem hry tomuto postu nový význam. Právě díky svému skvělému hernímu stylu, svým vůdcovským schopnostem a dominanci na hřišti získal přezdívku »der Kaiser Franz«. Jeho nedělní úmrtí ve věku 78 let oznámila rodina. Elegantní dvojnásobný držitel Zlatého míče získal kompletní sadu medailí z mistrovství světa, jako kouč přidal zlato a stříbro.

»S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbauer zemřel pokojně ve spánku včera v neděli obklopen svou rodinou,« uvedli blízcí jednoho z nejlepších fotbalistů historie v prohlášení pro média.

Beckenbauer byl na přelomu 60. a 70. let jednou z hlavních postav silné německé fotbalové generace a tahounem Bayernu Mnichov. S týmem tehdejšího Západního Německa si zahrál ve finále MS 1966, čtyři roky nato byl třetí a v roce 1974 jako kapitán dovedl na domácím šampionátu reprezentaci k titulu.

S národním mužstvem také hráč, jenž díky své eleganci a lehkosti pohybu nově definoval roli libera, vybojoval v roce 1972 titul mistra Evropy. V roce 1976 při snaze o obhajobu podlehl ve finále Československu. S Bayernem vyhrál čtyřikrát bundesligu a třikrát Pohár mistrů.

V závěru kariéry zamířil Beckenbauer do USA, kde si spolu s další fotbalovou legendou Pelém zahrál za Cosmos New York. Po návratu do Německa získal ještě v roce 1982 německý titul s Hamburkem, ale brzy nato zahájil svou druhou kariéru.

Po neúspěchu na ME 1984 převzal Beckenbauer německou reprezentaci a hned na MS 1986 ji dovedl do finále, kde tým ztroskotal na Argentině Diega Maradony. Na dalším šampionátu v Itálii 1990 se však Němcům povedla odplata a Beckenbauer se po shodou okolností nedávno také zesnulém Brazilci Máriu Zagallovi stal druhým mužem historie, jenž získal titul mistra světa jako hráč i trenér. Později je napodobil ještě Francouz Didier Deschamps.

Beckenbauerovým třetím vrcholem pak bylo získání pořadatelství mistrovství světa 2006 pro Německo. Tato »letní pohádka«, jak se šampionátu v Německu říká, byla vrcholem jeho funkcionářské kariéry, zároveň ji však provázela korupční aféra. Švýcarské úřady i etická komise FIFA Beckenbauera a další čelní německé funkcionáře vyšetřovaly ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Ze zdravotních důvodů nakonec slavný fotbalista v roce 2019 obžalován nebyl a případ skončil i vinou zpoždění v justičním systému v době koronavirové pandemie bez vynesení rozsudku.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy