Penalta po zákroku na sparťana Haraslína nebyla, sudí se rozhodli správně

Nedělní fotbalové derby Sparta – Slavia (0:0) bylo svázáno taktikou a moc rušných momentů nepřineslo. I proto z něj mohl jako jednoznačný vítěz vyjít dobře pískající sudí Ondřej Pechanec. A komise rozhodčích fotbalové asociace mu dala za pravdu i u prakticky jediného sporného momentu, který přišel v 59. minutě.

Po chybné rozehrávce brankáře Jindřicha Staňka se míč rychle vrátil do pokutového území, kdy Lukáš Haraslín zakončoval z úhlu tváří v tvář slávistickému gólmanovi. Slovenský křídelník nejprve zakončil, a následně přepadl přes Staňka, který volil poměrně riskantní zákrok, jímž zboural i spoluhráče Vlčka. Penalta se nepískala – a podle dnešního komuniké komise rozhodčích správně.

»V 59. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč domácího družstva č. 22 (Haraslín) nejdříve zahrál míčem a následně při snaze přeskočit vybíhajícího brankáře hostujícího družstva došlo ke kontaktu s ním i s hráčem hostujícího družstva č. 27 (Vlček). O přestupek se nejednalo,« stojí v komuniké.

Komise rozhodčích sice rozebírá všechny momenty z prvoligových a druholigových trávníků, ale dle Komunikačního manuálu schváleného před sezonou se vyjadřuje pouze ke čtyřem situacím vybraným médii. A novináři tentokrát nedali soudcovské generalitě k »prošetření« ani červenou kartu, kterou viděl v závěru duelu sparťan Angelo Preciado. Sudí Pechanec ji udělil na základě pokynu VAR a poté, co si sám prohlédl Ekvádorcovo oplácení směrem k Janu Bořilovi na obrazovce. Situace byla evidentní.

Ne tak ovšem další tři, které přineslo 23. ligové kolo. Asi největší pochybnosti panovaly v zápase Zlína s Baníkem, který vyhráli hosté 1:0 spornou brankou. Tanko totiž atakoval Juroškův centr, který nakonec skončil v Dostálově síti. Pokud by byl v ofsajdovém postavení, ovlivnil by gólmana domácích svým pohybem. »Ve 33. minutě utkání rozhodčí správně uznal branku hostujícího družstva. Byla to hraniční ofsajdová situace, kdy z dostupných záběrů nelze jednoznačně vyhodnotit, zda hráč hostujícího družstva č. 20 byl v době střely na branku v ofsajdové pozici. VAR proto správně neintervenoval,« dala komise i v tomto případě za pravdu arbitrům. 

Duel v Pardubicích, kde se představila Viktoria Plzeň a odvezla si odtud tři body za vítězství 3:2, ovlivnila již šestá minuta, kdy byl na základě intervence videorozhodčího vyloučen domácí stoper Denis Halinský. Ten již po 40 sekundách hry ztratil míč a při snaze získat ho zpět prošlápl nohu nejlepšímu kanonýrovi ligy Šulcovi. Hlavní sudí Machálek mu udělil žlutou kartu, ovšem videozhodčí Všetečka doporučil přezkoumání situace. To se sice protáhlo vinou technických problémů, ale konečný verdikt byl jasný a dnes ho posvětila i komise rozhodčích. »V 6. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče domácího družstva č. 4 za surovou hru. VAR správně intervenoval,« zhodnotila komise.

Čtvrtým rozebíraným momentem 23. kola byla penalta Jablonce, z níž po půlhodině hry Jan Chramosta vyrovnal na 1:1, a tak utkání proti Hradci Králové na Střelnici i skončilo. Karel Spáčil v inkriminovaný okamžik lehce trefil Hollého a i soudcovská generalita dnes uznala, že šlo o hraniční situaci. »Ve 31. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč hostujícího družstva č. 13 (Spáčil) při obranném zákroku nehrál míč a podrazil kolenem levé nohy hráče domácího družstva č. 26 (Hollý). Nejednalo se o jednoznačnou situaci a v případě, že by rozhodčí nenařídil pokutový kop, VAR by neintervenoval,« stojí v komuniké.

(koz)

FOTO – slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy