Philipsen byl na Tour opět nejrychlejší a má čtvrtý etapový triumf

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhrál v hromadném dojezdu 11. etapu Tour de France a díky čtvrtému letošnímu vítězství potvrdil pozici nejlepšího spurtéra. Průběžně dál vede Dán Jonas Vingegaard, jenž drží náskok 17 sekund před druhým Slovincem Tadejem Pogačarem.

Philipsen byl po téměř 180 kilometrech ve finiši znovu nejrychlejší, ačkoli na rozdíl od předchozích tří triumfů tentokrát neměl k ruce svého kolegu z týmu Alpecin-Deceuninck Nizozemce Mathieua van der Poela. Druhý dojel Nizozemec Dylan Groenewegen, třetí Němec Phil Bauhaus.

»Dokážu vyhrát i bez Mathieua, ale s ním je to jednodušší. Dnes jsem si musel najít pár zadních kol i prostor. Jsem rád, že jsem se zachytil Dylana (Groenewegena), ten tam pak nechal místo a já jsem ho mohl předjet,« řekl Philipsen.

Pro pětadvacetiletého Philipsena to bylo celkově šesté etapové prvenství na Tour. Čtvrtým vítězstvím v jednom ročníku napodobil předloňský výkon Marka Cavendishe, jehož porazil v letošní sedmé etapě a připravil ho tím o rekordní 35. etapový primát.

»Můžou být ještě tři šance pro spurtéry, ale možná bude někdo zkoušet únik. Snad ještě letos vyhraju, ale hlavním cílem je dovézt tenhle dres až do Paříže,« dodal Philipsen, jenž je v čele bodovací soutěže.

Čtvrteční kopcovitá etapa z Roanne do Belleville-en-Beaujolais měří 168,8 km. Po třech stoupáních třetí kategorie budou v závěru následovat dva ještě náročnější výšlapy s označením 2.

(čtk)

FOTO – letour.fr

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy