Počtvrté za sebou! Oceláři znovu slaví hokejový titul

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Třince získali počtvrté za sebou extraligový titul. Úspěšnou obhajobu dovršili v šestém utkání finále play off proti Hradci Králové, který dnes před svými diváky porazili 4:1. Celou sérii Slezané vyhráli 4:2 a nedovilili soupeři vyrovnat třízápasové manko.

»Byl to šestý zápas. Už toho moc nevymyslíte. Nějakou změnu můžeš udělat, ale už toho není moc. My jsme si řekli, že budeme hrát jinak než ten pátý zápas, který nám v Hradci nevyšel. Hráli jsme jinak. A hráli jsme dobře. Hráli jsme tak, jak to umíme. Dnes jsme hráli právě tak, jak jsme si to představovali celý rok. A zaslouženě jsme vyhráli. Je to skvělé. Zároveň strašná úleva. Tým udělal maximum, abychom to zvládli a byli úspěšní. Ta cesta nebyla vůbec jednoduchá, neměli jsme pokaždé jasné slunečné dny, ale mužstvo ukázalo obrovský charakter a zaslouží dík. Byla to dřina. Dřina jak sviňa, ale stálo to za to,« řekl kouč Třince Zdeněk Moták.

Úvodní gól vstřelil ve 14. minutě třinecký obránce Martin Marinčin. Hosté vyrovnali ve třetí třetině zásluhou beka Mislava Rosandiče. Vítěznou branku dal v čase 56:43 útočník Libor Hudáček. Při power play Východočechů navýšili ještě rozdíl ve skóre útočníci Andrej Nestrašil a Marko Daňo.

Oceláři získali celkově páté zlato. Při současném vítězném tažení nepustili nikoho na trůn už od roku 2019. Sezonu předtím končili jako poražení finalisté. Od té doby vyhráli 13 sérií po sobě. V roce 2020 se extraliga nedohrála kvůli pandemii koronaviru.

Zatímco při třech předchozích triumfech koučoval mužstvo Václav Varaďa, tentokrát vedl tým ze střídačky Moták.

Domácí překvapivě aktivnější

Třinečtí začali náporem a gólmana Machovského prověřili hned zkraje Adámek, Roman a Doudera. V šesté minutě šly oba týmy do čtyř a po Jerglově nahrávce měl obrovskou šanci Perret, jenže zblízka minul.

Skóre otevřel z pozice mezi kruhy zapomenutý Marinčin, jemuž nabil Voženílek. Domácí obránce překonal Machovského přesnou ranou s pomocí tyčky a rozjásal vyprodané hlediště. Tým Mountfieldu mohl kontrovat v 19. minutě, kdy se do sóla proti Kacetlovi dostal Radovan Pavlík, oporu Slezanů však nepřekonal.

První vážnější šanci ve druhé části měl ve 24. minutě Hrňa, když se k němu odrazil puk poté, co se snažil najít před brankovištěm číhajícího Vránu. S jeho zakončením si však Machovský poradil. O chvilku později pálil nebezpečně Nestrašil, Machovský kotouč vyrazil betonem.

Na druhé straně zkusil štěstí od modré čáry Kalina a Kacetla zachránila levá tyčka. Za domácí kontroval Marinčin nebezpečným bekhendovým pokusem, Machovský zasáhl ramenem. Ve 36. minutě si Třinečtí zahráli po Werekově zákroku první – a nakonec i jedinou – přesilovku zápasu, ale bez úspěchu, přestože si připravili pár slibných pozic k zakončení.

Vyrovnání Třinec nezaskočilo

Ve 47. minutě se naopak prosadili Východočeši. Zatímco Filip Pavlík manévroval v útočném pásmu, vytvořili před Kacetlem takřka neprodyšnou clonu, hostující bek připravil puk pro svého parťáka z obranné dvojice Rosandiče a ten trefil přesně – 1:1.

Právě Filip Pavlík se mohl o minutu později sám zapsat mezi střelce a dokonat obrat, jeho zakončení na konci pěkné individuální akce však za Kacetlova záda neprošlo. Vrátit domácím vedení měl možnost Hrňa, jenž zakončil přečíslení dvou na jednoho, Machovského ale nepřekonal.

Na opačné straně kluziště pak zahrozil Eberle, Kacetl však udržel vyrovnané skóre. Tím pohnul až v 57. minutě Hudáček, jenž zůstal na chvilku nepokrytý poblíž branky, po Voženílkově přihrávce zakončil z úhlu bez přípravy a o Machovského dostal puk do branky. »Snažil jsem se číst tu hru, jak se tam nahodil puk. Věděli jsme, co máme dělat, když se to nahodí. Snažil jsem se být co nejblíže u branky a pak co nejrychleji zakončit,« řekl Hudáček.

Hosté ještě v závěru zkusili dlouhou hru bez gólmana. Poslední naděje na zvrat finále jim sebral zakončením do prázdné branky Nestrašil a odstartoval další třinecké oslavy. Rozdíl ve skóre pak navýšil dalším zásahem do opuštěné branky ještě Daňo. »Je to neskutečná úleva, ale ohromná radost. Bylo to náročné a dlouhé. Jsem rád, že po takovém dramatu ve třetí třetině jsme to zvládli. A mohl jsem si užít alespoň ty dvě minuty klidu, když jsme vedli o dva góly,« řekl gólman Třince Ondřej Kacetl.

»Jaké jsou teď emoce? Šílené, hrozné, co na to říct… Jsme hrozně zklamaní a smutní. Věřili jsme, že sérii ještě vrátíme do Hradce. Věřili jsme celou dobu, bohužel jsme dostali první gól, což jsme nechtěli, ale tým ukázal obrovský charakter, dřel, bojoval. Myslím, že jsme rozhodně zaslouženě vyrovnali, pak jsme samozřejmě měli psychickou výhodu, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo. Bohužel v celém play off jsme dávali málo gólů a na produktivitu jsme nakonec doplatili i ve finálové sérii. Teď je pro nás stříbrná medaile hořká, ale na tým jsem pyšný, na všechny hráče. Celou sezonu výborně pracoval, byl odhodlaný bojovat. Nabrali jsme spoustu zkušeností a stříbro musí být motivací do další práce, abychom v příští sezoně byli ještě o kousek lepší,« zhodnotil lodivod Třince Tomáš Martinec.

* * *

HC Oceláři Třinec – Mountfield Hradec Králové 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Marinčin (D. Voženílek), 57. L. Hudáček (D. Voženílek, Nestrašil), 59. Nestrašil (J. Jeřábek), 59. Daňo (P. Vrána, Smith) – 47. Rosandič (F. Pavlík). Rozhodčí: Hribik, Šír – Hynek, J. Ondráček II. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Konečné pořadí Tipsport extraligy

1. HC Oceláři Třinec, 2. Mountfield Hradec Králové, 3. HC Dynamo Pardubice, 4. HC Vítkovice Ridera, 5. HC Sparta Praha, 6. Bílí Tygři Liberec, 7. HC Kometa Brno, 8. HC Olomouc, 9. HC Energie Karlovy Vary, 10. BK Mladá Boleslav, 11. HC Verva Litvínov, 12. HC Škoda Plzeň, 13. HC Motor České Budějovice, 14. Rytíři Kladno (udrželi se mezi elitou v baráži).

(koz, čtk)

FOTO – hcocelari.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy