Poslední možný zápas. Štípání i žraní ledu, ale také vepřo, knedlo, zelo?

Až poslední možný zápas určí vítěze hokejové extraligy. Pardubice i Třinec mají po páteční výhře Ocelářů za stavu 3:3 na utkání k titulu stejně daleko. Dynamo, které bude mít výhodu domácího prostředí, na něj čeká od roku 2012. Nezlomní Slezané mohou napodobit pátým prvenstvím v řadě kralování Vsetína z let 1995 až 1999. Zápas začne v 19 hodin.

Pardubičtí v roli hlavního předsezonního favorita soutěže narazili na tvrdý odpor, s nímž se v předchozím průběhu play off nesetkali. Na cestě do finále prohráli jediné utkání. Třinec ve finále vedl 2:1 a i přes ztrátu dalších dvou zápasů nerezignoval. Stejně jako před rokem v semifinálovém souboji těchto týmů určí vítěze série až sedmý zápas. Loni vyšel lépe Třinci, když vyhrál na soupeřově ledě 2:1.

»Nemůžeme si přát nic lepšího než tenhle svátek. Jdeme do sedmého zápasu ve finále. Budeme hrát doma a proti nám stojí Třinec, kterému bychom strašně chtěli přerušit tu sérii titulů,« řekl útočník Martin Kaut. »Motivaci máme obrovskou. Věřím, že máme výhodu, i když respektujeme, co všechno Třinec dokázal jak v minulých letech, tak v tomhle play off. Věříme si, že ten poslední krok uděláme,« dodal.

Základem v přípravě na neděli bude vyhnat z mysli promarněnou první šanci. »Nebyli jsme připraveni v hlavách. Je to smutné, ale nedá se s tím teď už nic dělat. Neříká se nadarmo, že poslední krok je nejtěžší… Rozdáme si to v posledním zápase. Musíme nastavit správně hlavy, připravit se na sto procent a věřím, že to zvládneme,« prohlásil útočník Adam Musil.

»Nám se celkově vzato ten zápas moc nepovedl. V pátek to nedopadlo, takhle to je. Věřím, že budeme doma štípat led a že budeme hrát výborný hokej. Poženou nás lidi a půjdeme si za tím. Základem bude dobrá regenerace, musíme se pořádně nachystat,« řekl trenér Marek Zadina.

Třinec přepsal dějiny už v semifinále obratem z 0:3 na 4:3, který se až do letoška v extraligovém play off nikomu nepovedl. V šestém finále po sobě může přidat další ojedinělý zápis – jako první tým vyhrát všechny série na cestě k titulu výsledkem 4:3.

»Jedeme do Pardubic rozdat si to o titul mistra v sedmém zápase play off. Klíčová bude regenerace a nějaké kompenzační cvičení a podobné věci. Dobrý spánek, dobré jídlo, dobré pití. Prostě se musíme připravit, abychom měli sílu, abychom mohli žrát led,« uvedl třinecký kouč Zdeněk Moták.

Zda vsadí Třinečtí na stejný jídelníček, jaký měli už před sedmými zápasy ve čtvrtfinále a semifinále, neprozradil. »Co jsme tehdy měli? Ani nevím. Vepřo, knedlo, zelo?« nadhodil Moták s nadsázkou.

A co bude rozhodující pro sedmý zápas přímo na ledě? »Možná to, co minule, tedy hlava. Zodpovědnost a možná to, kdo dá první gól. Mají větší hřiště, hraje se tam úplně jinak. Oni vědí, jaký mají na sobě tlak. Jak to budou vnímat, to necháme na nich. My se těšíme,« řekl útočník Patrik Hrehorčák.

Oceláři budou pravděpodobně postrádat další klíčovou postavu mužstva vedle zkušených beků Jakuba Jeřábka a Martina Marinčina. Páteční zápas nedohrál útočník Andrej Nestrašil a byť nechal kouč Moták možnost jeho startu otevřenou, odstoupení zkraje zápasu bez dalšího pokusu naskočit zpět do hry nevěstilo nic dobrého.

»Řekli jsme si, že hrajeme za každého zraněného hráče. Jsme jako jedna rodina, chceme si pomoct. Vypadne jeden, přijde druhý a zastoupí ho. Takhle to funguje,« uvedl Hrehorčák.

Obhájci titulu v pátek odehráli od 17. března dvacátý zápas v play off, o pět více než finálový soupeř. »Každý ví, o co tu jde a tu sílu najde. Celý rok trénujeme na to, abychom tyhle zápasy zvládali. Musíme věřit v systém, který hrajeme, v hráče vedle sebe, a snažit se připravit co nejvíce fyzicky,« řekl kapitán Petr Vrána.

Pardubice budou hrát o sedmý titul po letech 1973, 1987, 1989, 2005, 2010 a 2012. Třinec slavil poprvé v roce 2011 a potom čtyřikrát za sebou v dohraných sezonách v letech 2019, 2021, 2022 a loni.

(koz, čtk)

FOTO – hcdynamo.cz, hcocelari.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy