Postřehy viceprezidenta ISMF Pierra Duponta: Celosvětový vzestup skialpinismu

Pierre Dupont, viceprezident Mezinárodní skialpinistické federace (ISMF), strávil v Číně téměř týden a poprvé se výrazně zapojil do příprav zimních olympijských her, přestože skialpinistické závody organizuje již tři desetiletí.

V současné době, uprostřed návalu vyřizování pracovních e-mailů od Mezinárodního olympijského výboru, představuje jeho návštěva Číny významný okamžik jak pro něj, tak pro ISMF, neboť skialpinismus se chystá na svou premiéru na zimních olympijských hrách v Miláně-Cortině v roce 2026.

Pro ISMF jde o nevídaný scénář. Skialpinismus má na zimních olympijských hrách v Miláně-Cortině v roce 2026 debutovat jako nová disciplína. Pro tento omezeně komerční zimní sport představují zimní olympijské hry nejvyšší soutěžní úroveň a jedinečnou příležitost ke zviditelnění.

V exkluzivním rozhovoru pro agenturu Xinhua se Dupont podělil o postřehy týkající se vývoje skialpinismu z převážně evropsky orientovaného sportu na celosvětově uznávanou událost, a to i díky účasti zemí z jiných kontinentů, včetně asijských států.

Během své návštěvy Číny se Dupont podílel na organizaci mistrovství Asie, které se konalo v lyžařském středisku u jezera Sung-chua v provincii Ťi-lin. Vyjádřil spokojenost s významem a úrovní soutěže.

»Jsou to skvělé závody,« řekl. »Úroveň závodníků je tam vysoká a já jsem s tím velmi spokojen. Počet zemí a závodníků, kteří se tohoto mistrovství Asie účastní, je pro Asijskou radu velmi povzbudivý.«

Sportovci závodí na mistrovství Asie v lyžařském středisku u jezera Sung-chua v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin. FOTO – Xinhua/Yu Feng

Soutěže se zúčastnilo více než 60 sportovců, což je výrazný nárůst, i když se stále nevyrovná mistrovství Evropy 2024, které přilákalo více než 200 účastníků. Kromě tradičních týmů z Číny, Japonska a Jižní Koreje se zúčastnil i nevídaný účastník z tropické země Thajska.

»Rozvoj skialpinismu mimo Evropu je jednou z našich prioritních oblastí celosvětového vývoje,« řekl Dupont.

Obyvatelé horských oblastí na celém světě, které jsou pokryty sněhem, tradičně provozují skialpinismus jako způsob dopravy. V soutěžní sport se vyvinul v Evropě, kde se moderní disciplíny vyvinuly poměrně brzy. Tato transformace také pomohla zachovat a rozvíjet tradiční postupy. V Alpách a Pyrenejích dodnes místní obyvatelé považují skialpinismus za rekreační aktivitu a na sněhem pokryté hory stoupají s přáteli na kávu, než společně sestoupí dolů. Tato lidová základna dále poskytuje živnou půdu pro rozvoj tohoto sportu v oblasti soutěží.

»To se však děje hlavně v zemích, jako je Francie, Itálie, Švýcarsko a Španělsko,« poznamenal Dupont.

Evropské hory s nadmořskou výškou nepřesahující 4 800 metrů nepředstavují extrémní fyzickou výzvu, takže jsou ideálním místem pro klasické dálkové skialpinistické soutěže, při nichž se naskýtají nádherné výhledy.

Přesto je pro rozvoj tohoto sportu nevyhnutelné rozšíření jeho publika, trhu a zázemí pro vyznavače. Tradiční evropský model se ukázal jako méně životaschopný, když skialpinistická komunita usilovala o celosvětovou propagaci a dokonce usilovala o účast na zimních olympijských hrách. Ne všude jsou totiž zasněžené hory a outdoorové závody představují příliš velkou výzvu pro personál, diváky i pořadatele. Závody na dlouhé vzdálenosti se také mohou stát monotónními a brzy ztrácejí na zajímavosti.

»Nyní však máme řešení závodů. ISMF se začíná více přizpůsobovat,« poznamenal Dupont.

Koncem roku 2010 zavedla ISMF nové disciplíny – sprint a štafetu. Sprint měří jen několik set metrů a jeho čas se pohybuje mezi třemi a třemi a půl minutami, zatímco štafetový závod navazuje na sprint.

»Jedná se o rychlé závody se spoustou možných zatáček a trať musí umožňovat předjíždění,« řekl Dupont. »Závody se mohou konat v lyžařských střediscích, což umožňuje divákům v prostoru startu vidět celou trať. Pro veřejnost jsou to velmi zajímavé závody, které jsou atraktivní i pro televizi.«

V roce 2020 byl skialpinismus zařazen do zimních olympijských her mládeže, které jsou známé jako testovací terén pro olympijské soutěže. V roce 2017, kdy byl skialpinismus oznámen jako součást zimních olympijských her mládeže, měla ISMF 32 členských svazů. Od té doby se tento počet zvýšil na 47, které pokrývají Evropu, Severní Ameriku, Jižní Ameriku, Asii a Oceánii, včetně tropických zemí, jako je Thajsko a Kolumbie.

»Myslím, že právě vznik závodů ve sprintu a štafetách ze strany ISMF byl rozhodující (pro zařazení skialpinismu do programu zimních olympijských her). Díky nim jsme postoupili na nejvyšší úroveň soutěžení,« poznamenal Dupont.

V procesu globalizace tohoto sportu sehrála jedinečnou roli Asie a v posledních letech zejména Čína.

»Tato spolupráce (mezi Čínou a ISMF) začala v posledním desetiletí. Před několika lety jsme ve spolupráci s Čínou uspořádali mistrovství světa a nyní vidíme, že tato spolupráce zaznamenává velký posun vpřed,« řekl Dupont.

Sportovci na Světovém poháru ISMF ve skialpinismu v lyžařském středisku Wanlong v Čang-ťia-kou v severočínské provincii Che-pej v prosinci 2017. FOTO – Xinhua/Čínské horolezecké asociace

Jak řekl Li Wan-mao, generální tajemník Asijské skialpinistické federace a ředitel oddělení vysokohorských sportů při Generální sportovní agentuře Číny, tradiční čínské horolezectví a outdoorové sporty vytvořily v posledních 20 letech komunitu nadšenců pro skialpinismus, kteří se neustále snaží trénovat sportovce a účastnit se asijských soutěží. Po reformách ISMF se Čína aktivněji zapojila do mezinárodní organizační práce. V prosinci 2017 se díky úsilí Čínské horolezecké asociace (CMA) uskutečnilo v lyžařském středisku Wanlong v Čang-ťia-kou zahájení sezony Světového poháru.

Dupont potvrdil, že to bylo poprvé, kdy se závod Světového poháru ISMF konal mimo Evropu.

»Kromě Alp a Pyrenejí už Světový pohár hostilo pouze Norsko a Čína, Amerika na něm pracuje, stejně jako Kanada,« řekl Dupont a dodal, že úspěch tohoto sportu v Asii by mohl sloužit jako vzor pro další regiony.

»Možná, že až začnete a dozrajete, mohli bychom pak rozvíjet Severní Ameriku,« řekl a vyjádřil naději, že po zimních asijských hrách v Charbinu v příštím roce se se skialpinismem seznámí více čínských diváků.

Mistrovství Asie v Ťi-linu bylo Dupontovou první návštěvou Číny a lyžařské středisko u jezera Song-chua v něm zanechalo silný dojem. Ukázal směrem k lyžařské hale na konci závodní dráhy a řadě doprovodných zařízení a řekl: »Tohle je přesně to prostředí pro závody, které by MOV ocenil – dobrý sníh a velmi výhodná logistika. Tento lyžařský areál je ideální pro velký počet závodů ISMF, zejména pro dvě disciplíny, které budou na olympijských hrách 2026, sprint a štafetu.«

Nebylo to však poprvé, co se Dupont setkal se sportovci z Číny. »Vaši mladí sportovci získali zlaté medaile ve Světovém poháru. Při pohledu na ně tentokrát jsem si všiml, že se jejich dovednosti ještě zlepšily,« řekl Dupont a vyjádřil naději, že na světové scéně uvidí více asijských sportovců.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy