Nejlepší světoví chodci se vrací do Poděbrad

V sobotu 6. dubna 2024 proběhne již 92. ročník chodeckého mítinku Poděbrady Walking. I letos se můžeme na Lázeňské kolonádě těšit na medailisty z olympijských her i světových šampionátů.

Také letos je mítink součástí světové chodecké tour v nejvyšší kategorii Gold. Velmi nabitou startovní listinu nabízí závod mužů na 20 kilometrů. Už tradičním účastníkem poděbradských chodeckých klání je Švéd Perseus Karlström, jemuž se na Lázeňské kolonádě nebývale daří. Poprvé zde triumfoval už v roce 2016. Další primát přidal o čtyři roky později a opanoval zde i mistrovství Evropy chodeckých družstev v sezóně 2021. Karlström patří mezi nejúspěšnější světové chodce posledních sezón. Na loňském mistrovství světa v Budapešti si na trati 20 kilometrů došel pro stříbro v novém národním rekordu 1:17:39. K tomu má ve své sbírce další tři bronzy z globálních atletických vrcholů.

Také Brazilec Ciao Bonfim dokázal už v minulosti Poděbrady Walking ovládnout. Na nejvyšší stupínek vystoupal před dvěma lety. Chodecký matador z Jižní Ameriky už dvakrát vybojoval světový bronz na trati 20 kilometrů, a to na šampionátech v Londýně 2017 a před necelým rokem v Budapešti. Vynikající formu má také v úvodu olympijské sezóny 2024, když si na začátku března zašel v čínském Taicangu nový osobní rekord 1:17:44.

Svou premiéru si na tomto mítinku odbyde zkušený Kanaďan Evan Dunfee, jenž se může pyšnit olympijských bronzem z her v Tokiu (Sapporu) 2021 a stejným cenným kovem ze světového šampionátu v Doha 2019.

Nabitou sestavu pak doplňuje ještě Ital Francesco Fortunato, jenž loni v Poděbradech dosáhl zatím svého největšího kariérního úspěchu, když zde zvítězil v závodě na 20 kilometrů v rámci mistrovství Evropy chodeckých družstev.

Bohatý doprovodný program

V Poděbradech nemusíte jen přihlížet výkonům špičkových chodců, můžete se také zapojit do doprovodného programu. Obstará jej především populární projekt Atletika pro děti. Děti si budou moct zaházet pěnovým oštěpem, skočit z místa do dálky, zaběhnout slalom nebo přes překážky. Díky nadaci Leontinka si také můžete vyzkoušet chůzi bez zrakové kontroly.

Více než století chodecké tradice

Historie chodeckých závodů spojených s Poděbrady sahá až do předminulého století, pravidelně se pak konají od roku 1929 a na dlouhou tradici navazuje živá současnost.

V letech 1997 a 2017 zde slavila česká atletika 100., respektive 120. výročí nejprve Světovým a poté Evropským pohárem. V letech 2021 a 2023 jsme hostili mistrovství Evropy družstev v chůzi, do třetice se sem tato akce vrátí v příštím roce.

O sportovní úrovni Poděbrad svědčí, že v hodnocení kvality dle metodiky WA si mítink i ME stojí tradičně mezi chodeckými akcemi na nejvyšších příčkách. V žebříčku, který sleduje výkony a také zohledňuje úroveň samotných účastníků, patří evropskému šampionátu v loňském roce (spolu se slovenskými Dudinci) první místo. Předloni, kdy šlo o mítink bez ME (jako letos), pak byly Poděbrady v tomto rankingu druhé.

(koz)

FOTO – ČAS/Aleš Gräf

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy