Pražská »S« v rolích superfavoritů: Sparta se Zlínem, Slavia proti posledním Budějovicím

První fotbalová liga se přehoupne do druhé poloviny základní části a po reprezentační přestávce bude o víkendu pokračovat osmi zápasy 16. kola. Obhájce titulu Sparta přivítá ve výročním duelu Zlín a bude hájit dvoubodový náskok v čele tabulky před Slavií. Červenobílí budou hostit poslední České Budějovice poté, co v Dynamu skončil jeden z dvojice trenérů Marek Nikl. Třetí Mladá Boleslav nastoupí v Liberci a čtvrtá Plzeň se pokusí zastavit výsledkové trápení v lize na stadionu Hradce Králové.

Sparta prohrála jediné z 15 kol a před zápasem s předposledním Zlínem je obrovským favoritem. V lize s »Ševci« desetkrát po sobě bodovala a doma jim v samostatné nejvyšší soutěži podlehla v jediném z 18 utkání. Moravský tým se ovšem výrazně zvedl po příchodu trenéra Bronislava Červenky, pod nímž ve čtyřech soutěžních zápasech neprohrál.

»Zlín je teď v trochu jiném rozpoložení než na začátku sezony, kdy jsme tam hráli. Je to vidět na posledních zápasech. Změnili rozestavení a hráči se chtějí novému trenérovi ukázat. Takže si myslím, že nás čeká velmi těžké utkání,« řekl asistent trenéra Sparty Luboš Loučka, jehož tým vyhrál všech sedm dosavadních domácích zápasů v ligové sezoně.

Slavia hodlá navázat na zápasy před pauzou

Také Slavia je proti Českým Budějovicím jasným favoritem. S Dynamem prohrála jediný z posledních 12 ligových zápasů a doma ho v nejvyšší soutěži dvanáctkrát po sobě zdolala. Červenobílí se pokusí částečně odčinit nedávnou porážku v Edenu 1:2 od Plzně. Jihočeši čtyři kola po sobě nebodovali, neskórovali a po pádu na poslední místo tabulky nakonec ve čtvrtek sáhli k trenérské změně. U týmu skončil Nikl a mužstvo povede pouze Tomáš Zápotočný, který dosud v zápasech oficiálně figuroval jako asistent.

»Od týmů, které jsou dole, se tady nic nečeká. Pro ně je to ten nejlepší zápas. Mají velkou motivaci, chtějí se ukázat v dobrém světle. Nesmíme se dívat na tabulku. Zaprvé je po reprezentační pauze, zadruhé Budějovice mají nahoře velice nebezpečné rychlé hráče. Musíme to brát jako každé ligové utkání o tři body. Chceme navázat na zápasy před reprezentační pauzou,« řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Poučení z poháru?

Mladá Boleslav vyhrála tři z posledních čtyř kol a poskočila už na třetí místo tabulky. Navíc má k dobru odložené utkání se čtvrtou Plzní. Středočeši v sobotu nastoupí v nedalekém Liberci, kde na začátku listopadu prohráli v osmifinále domácího poháru 0:1. »Věřím, že jsme se poučili a že se to pozitivně projeví v sobotním náročném ligovém utkání,« řekl mladoboleslavský trenér Marek Kulič.

Plzeň sice jako první český tým v historii zvítězila v úvodních čtyřech zápasech skupinové fáze pohárů, v lize se jí ale nedaří. Západočeši prohráli tři z posledních čtyř kol a před reprezentační pauzou utrpěli domácí debakl 1:4 od Slovácka. Viktoria se pokusí zvednout v Hradci Králové, s nímž ale v nejvyšší soutěži dvakrát po sobě nezvítězila. Utkání bude prestižní pro trenéra Miroslava Koubka, který před letním návratem do Plzně »Votroky« vedl.

Souboje sousedů

V souboji sousedů v tabulce přivítá páté Slovácko šestou Ostravu. Baník v lize s týmem z Uherského Hradiště třikrát po sobě bodoval. Sedmá Olomouc se představí na stadionu nováčka z Karviné, s níž ve 12 vzájemných duelech nejvyšší soutěže neprohrála.

Deváté Teplice v dalším souboji sousedů ze středu tabulky budou hostit osmé Bohemians 1905. Severočeši vyhráli poslední dvě kola. Ve zbylém duelu nastoupí dvanáctý Jablonec proti čtrnáctým Pardubicím, nad nimiž zvítězil v jediném z posledních sedmi ligových duelů.

* * *

Program 16. kola FORTUNA:LIGY

Sobota:

15.00 Hradec Králové – Plzeň, Teplice – Bohemians 1905, Karviná – Olomouc, Liberec – Mladá Boleslav

18.00 Slavia – České Budějovice

Neděle:

15.00 Slovácko – Ostrava, Jablonec – Pardubice

18.00 Sparta – Zlín

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy