Satoranský po zranění nechybí v nominaci. Vypadli Palyza a Půlpán

AKTUALIZOVÁNO

Rozehrávač Tomáš Satoranský po zranění kotníku nechybí v konečné dvanáctičlenné nominaci českých basketbalistů na mistrovství Evropy, do kterého svěřenci Ronena Ginzburga vstoupí v pátek v pražské O2 areně proti Polsku. Na soupisku, kterou dnes potvrdilo vedení týmu na technickém mítinku, se nevešli křídelník Lukáš Palyza z Nymburka a brněnský rozehrávač Viktor Půlpán.

»Nevím ještě, zda bude připraven do všech utkání. Víc uvidíme na dnešním večerním tréninku, jak se bude cítit, a jestli bude moct hrát už v pátek. Jeho vliv na tým je na hřišti i mimo velký, proto je dobré ho tu mít. A pokud jde o mě, i kdyby nemohl hrát ani minutu, chtěl bych ho mít s námi na lavičce,« řekl Ginzburg po dnešním zveřejnění konečné nominace. Letní posila Barcelony v ní nechybí.

V úvodu ME chtějí Češi zabrat po čtyřech prohrách v přípravě za sebou včetně sobotní kvalifikace mistrovství světa v Chomutově proti Maďarsku. »Rozhodně nás ale nečeká jednoduchý soupeř. Poláci mají zajímavý mix hráčů včetně Ponitky a Slaughtera. Mají i další hráče, ale tihle budou tvořit hru a brát si nejvíc střel. Nějakou taktiku na ně máme, ale je to spíš o nás, co se týče toho, s jakou energií nastoupíme,« řekl asistent trenéra Luboš Bartoň.

»Určitě řešíme hlavně obranu a abychom udrželi co nejčerstvější lidi na hřišti, a to hlavně na perimetru, protože tam jsme byli krátcí a to nás nejvíc trápí. Takže doufejme, že s větší rotací teď tyhle problémy nebudou,« dodal Bartoň.

Naposledy se tým kouče Ronena Ginzburga utkal s Polskem v září 2019 na MS v Číně, ve skupině o 5.-8. místo v Šanghaji Češi vyhráli 94:84. Celkově Poláky porazili ve vzájemných duelech třikrát za sebou. Naposledy neuspěli v červenci 2017: ve Walbrzychu podlehli 72:85 a 68:101. Sérii pět proher pak Češi ukončili v srpnu 2019 v Praze (81:76), o šest dnů později na Supercupu v Hamburku vyhráli 96:86.

»Vůbec bych se na to nedíval historicky. Každý zápas je samotná epizoda. Jejich tým je taky trošku jiný. Ponitka má mnohem větší roli, není Waczyňski, který býval opora,« podotkl Bartoň. »Možná tým Poláků není nejvíc talentovaný, ale rozhodně to je tvrdý tým, který může dělat problémy komukoliv. Na jejich zvláštní obrany se můžeme někde nachytat. Je to spíš o koncentraci a energii. Když budeme hrát s energií a koncentrovaně, tak to bude fajn,« doplnil Bartoň, podle něhož je vstup o to důležitější, že hned v sobotu přijde na řadu souboj se silným Srbskem.

Basketbalisté očekávají s Polskem tuhý boj a necítí se v roli favorita. »Já si ale nikdy nemyslel, že by to tak mělo být. Je to nicméně tým, na který si věříme, máme na něj motivaci, neprohráli jsme s nimi dlouho. Mají ale dobrý tým, jsou nevyzpytatelní, vedle tradičních opor jako jsou Ponitka nebo Slaughter se teď víc prosazuje pivot Balcerowski. Měli bychom je porazit, ale rozhodně to nebude lehké,« prohlásil pivot Martin Peterka.

Věří, že tým vstup do turnaje zvládne, i kdyby Satoranského ještě kotník nepustil do hry. »Teprve se uvidí, jak to s ním bude, ale i kdyby chyběl, nechci, aby naše cíle šly dolů. Jsme hodně silný tým, s ním i bez něj, byť o jeho obrovské roli nemá smysl se bavit,« řekl Peterka. »Nemohli bychom kvůli tomu přestat hrát naši hru, museli bychom na to zareagovat, byl by na rozehře víc Víťa (Krejčí), asi nějaké minuty i Boči (Jaromír Bohačík) a vyvést míč může leckdo. Hodně už to dělali i pivoti jako Veselka (Jan Veselý) nebo Paťa (Auda),« doplnil Peterka.

Sobotnímu rivalovi Srbsku sice chybí zraněný Bogdan Bogdanovič z Atlanty, ale jejich výběr patří podle Peterky k hlavním favoritům celého ME. »Už kdyby měli Jokiče a zbytek týmu jen z dorostu, tak budou nabušení. Jsou favority skupiny, ale je to jen jeden zápas, my budeme doma a půjdeme do toho s tím, abychom porazili i je. Jistě, musíme jít krok po kroku, ale je to mistrovství Evropy, každý zápas je o všechno a my si budeme věřit i na Srby,« dodal Peterka.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy