Sníh odložil i duel Zlín vs. Slavia. To Sparta v Pardubicích hrát bude

AKTUALIZUJEME

Program 17. kola první fotbalové ligy se smrskává na dva duely. Kvůli nezpůsobilému terénu bylo odloženo již šest utkání, nově i měření sil mezi Zlínem a pražskou Slavií, které mělo mít oficiální výkop v 18 hodin. Informovala o tom na svých webových stránkách Ligová fotbalová asociace (LFA), která má profesionální fotbal v České republice na starosti. Ještě včera to přitom vypadalo, že se na zlínské Letné hrát bude, ovšem o nutnosti odkladu rozhodlo vydatné noční sněžení.

»Ve Zlíně napadlo během noci a nedělního rána 20 cm sněhu. Přestože vytápění jede naplno, ani to nestačí. S ohledem na zdraví hráčů a nevýhodné počasí pro fanoušky nelze zápas odehrát,« uvedl pořadatelský klub na svém webu.

LFA proto hned ráno na místo poslala technického delegáta, který stav hrací plochy posoudil a definoval, že hrát je skutečně nemožné. »Poslední slovo při odkladech má vždy slovo dle Soutěžního řádu FAČR hlavní rozhodčí, který rozhoduje, zda je plocha řádně připravena a je způsobilá k odehrání utkání. Při rozhodování postupuje podle Pravidel fotbalu a současně musí dbát na bezpečnost a zdraví příslušníků družstev. Kvůli dění v posledních hodinách a dnech byla ale LFA v intenzivním kontaktu s kluby v rámci celé F:L a pokud domácí celek požádal, LFA vyslala na stadion delegovanou osobu, aby situaci posoudila a v případě špatného stavu, utkání s předstihem odložila,« napsala Ligová fotbalová asociace. »V případě Zlína ale klub o nic podobného nežádal a dopředu avizoval, že stav hrací plochy je dobrý a díky příznivé předpovědi by mělo být vše připraveno tak, aby se utkání mohlo uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Bohužel noční sněžení situaci změnilo a i přes všechnu snahu domácího celku nebylo možné hrací plochu uvést do odpovídajícího stavu. Utkání proto bylo nutné odložit na zatím neurčitý termín,« dodala LFA.

Slavia žádala odklad již v sobotu, ovšem LFA odvětila, že žádnou oficiální žádost neobdržela. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík to nesl jen s velkou nelibostí. Nyní klub na sociální síti popřál hráčům šťastnou a bezpečnou cestu do Prahy. »Vzhledem k počasí, předpovědi na dnešní den i neděli, regulérnosti celé soutěže, zdraví hráčů a kvůli fanouškům bych odložil celé ligové kolo,« napsal jen k aktuálnímu vývoji předseda představenstva Slavie a neodpustil si kritiku: »Tento návrh jsem včera dlouho před zahájením prvního zápasu tohoto kola směřoval vedení LFA. Procedurálně není nic jako ‚oficiální žádost‘. Je jen a výhradně na vedení LFA v době kratší než týden do zápasu, jak rozhodne. Je to stejné jako s TV právy. Buď je vedení LFA kompetentní, nebo nikoliv.«

Kritiku si neodpustil ani Jakub Splavec, ředitel strategické komunikace. Na sociální síti X napsal následující: »Od pátku bylo jasné, že to na většině stadionů prostě nepůjde. V zájmu ochrany zdraví hráčů, zachování regulérnosti pro všechny zúčastněné, nezničení už tak zkoušených hracích ploch a atraktivity pro fanoušky na tribunách i u TV jsme se to snažili vysvětlit těm, kteří mají za úkol řídit ligu. Ti samí lidé nechali naše kluky odjet do Zlína s tím, že druhý den dopoledne zápas odloží. Místo toho, aby se řídili racionálním úsudkem, hráli si na meteorology a byrokratické mravokárce. Výsledek ať si každý zhodnotí sám. Šťastnou cestu zpět klukům i fanouškům, kteří už ve městě jsou. Jinak už fakt nemám slov.«

Hrát by se tak dnes mělo jen v Pardubicích, kde dokázali sníh z trávníku odklidit a kde se na těžkém terénu představí vedoucí Sparta. »Poděkování patří všem, kteří přiložili ruku k hrablům,« napsal klub na sociální síti X. Výkop je v 15 hodin.

Včera se z celého ligového programu uskutečnil jediný zápas – měření sil Olomouce se Slováckem. Hrálo se na bílé ploše, kde byly odhrabány jen jednotlivé čáry a oba trenéři si po výsledku 1:1 stěžovali, že duel neměl s fotbalem nic společného (více zde).

Odložení značné části programu ligového kola kvůli nepřízni počasí zažili fanoušci naposledy v éře před nástupem vyhřívaných trávníků. V březnu 2005 bylo odloženo hned šest z osmi zápasů 18. dějství a fotbal se hrál pouze na stadionech, jež měly vyhřívané terény. Sparta tenkrát hostila Blšany a Jablonec přivítal Slovácko.

(koz)

FOTO – fctrinityzlin.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy