Sparta vs. Galatasaray. Desatero statistických zajímavostí

Ve čtvrtek změří fotbalisté Sparty síly v odvetě Evropské ligy s Galatasarayem Istanbul. Po smolné porážce 2:3, které jinak předcházel vynikající výkon svěřenců dánského kouče Briana Priskeho na turecké půdě, je bude tentokrát v odvetě hnát zaplněná letenská epet ARENA. K postupu mezi šestnáct nejlepších týmů EL potřebují Pražané vyhrát o dva góly, nebo o jeden a pak – na rozdíl od podzimního duelu s FC Kodaň – zvládnout penaltový rozstřel.

V jedné známé písni se zpívá »Statistika nuda je«. Možná. Ale dále to pokračuje takto: »Má však cenné údaje«. My jsme proto vybrali desatero statistických zajímavostí, a jestli budou před odvedou na Letné »cenné«, to se teprve ukáže. Jisté je jen to, že většina z následujících deseti bodů ve čtvrtek pozdě večer přestane platit. Sparťanský fanoušek samozřejmě doufá, že ty, které mluví pro Letenské negativní řečí…

  • Galatasarayi se v prvním kole jarních vyřazovacích bojů nedaří. Přes úvodní vyřazovací kolo přešel naposledy v roce 2013 v Lize mistrů proti Schalke.
  • To Sparta úvodní vyřazovací kolo naposledy zvládla v únoru 2016 v EL proti Krasnodaru.
  • Sparta v kalendářním roce 2024 vyhrála šest duelů – dva ligové a čtyři přípravné. Jedinou porážku ze sedmi odehraných střetnutí si připsala právě Istanbulu minulý týden.
  • Sparta neporazila v pohárech turecké týmy šestkrát v řadě (z toho si připsala pět proher).
  • České týmy neporazily v pohárech turecké soupeře 5x po sobě (z toho 3 remízy 1:1).
  • Galatasaray neprohrál v pohárech s českými mužstvy v posledních 4 utkáních.
  • Galatasaray a Sparta se v pohárech dosud utkaly pětkrát poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní EL) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Následně se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině LM – Sparta doma zvítězila 3:0 a v Istanbulu prohrála 0:2. Pátým duelem je te z minulého týdne, kdy turecký tým vyhrál gólem Icardiho z nastavenného času 3:2.
  • Sparta v této sezoně hrála na stadionu na Letné šestnáct soutěžních duelů (jak v domácí soutěži, tak v pohárové Evropě) – čtrnáct jich vyhrála a v dvou remizovala (v předkole Ligy mistrů s Kodaní a v základní skupině Evropské ligy s Glasgow Rangers).
  • Sparta v posledních deseti soutěžních duelech devětkrát zvítězila. Jediný nezdar přišel právě v Istanbulu.
  • Obě mužstva jsou úřadujícími mistry svých zemí a zároveň historicky nejúspěšnějšími týmy v počtu titulů. A to je jediné, co určitě zůstane v platnosti i po tomto čtvrtku…

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy