Staněk pátý, Meindlschmid sedmý. Steepleři psali v Římě historii

Toužebná medaile na mistrovství Evropy v atletice v Římě dnes nezacinkala. Koulař Tomáš Staněk neobhájil bronzovou medaili z před dvou let a skončil těsně pod stupni vítězů.

Zlato získal v novém rekordu šampionátu domácí Leonardo Fabbri, který si v páté sérii připsal výkon 22,45 metru. Za zmínku stojí dva milníky – onen zlatý vrh je nejlepším koulařským výkonem v historii ME a navíc italská hvězdy by v pohodě vybojovala zlato i s hodem z poslední série, v níž náčiní poslala do vzdálenosti 21,93 metru.   

Staněk bere páté místo za výkon 20,88 metru, a protože se jedná o start po zranění, může být v konečném hodnocení spokojený. Medaile ale nevisely až tak vysoko…

Z českého pohledu je hrdinou dne dálkař Petr Meindlschmid, který si zaskákal v osmnácti letech své první finále na velké mezinárodní akci mezi dospělými. Vstoupil do něj ve velkém stylu, když hned při úvodním pokusu dolétl před bouřící zaplněnou tribunou na 803 centimetrů, čímž o další dva centimetry vylepšil vlastní juniorský národní rekord z kvalifikace. Navíc si tímto skokem zajistil účast mezi elitní osmičkou, což znamenalo, že bude mít k dispozici šest pokusů. Další centimetry už sice nepřidal, ale sedmé místo z evropského šampionátu při jeho premiéře na tomto podniku je velkým úspěchem.

Třetí titul za sebou získal Řek Miltiadis Tentoglu, jenž dnes dálkařský sektor opanoval v rekordu šampionátu 865 centimetrů.

Do finále dnes dopoledne postoupili oba čeští steepleři, což je historický moment – něco takového se stalo po padesáti letech! Zatímco v roce 1974 se zaskvěli Dušan Moravčík a František Bartoš, dnes slaví Damián Vích, jenž doběhl šestý v prvním rozběhu časem 8:34,27, a Tomáš Habarta, který postoupil z osmého místa ve druhém rozběhu výkonem 8:23,96.

Ve finále nebude podle očekávání scházet ani tyčkařka Amálie Švábíková. Bronzové medailistce z loňského halového evropského šampionátu stačilo k finálovému postupu absolvovat pouze dva pokusy. Svěřenkyně Štěpána Janáčka zahájila úspěšně na výšce 440 centimetrů a následně skočila napoprvé i 450, čímž si zajistila účast v boji o cenné kovy, a ještě směrem k tomuto klání ušetřila potřebné síly. 

Do semifinále dnes prošly čtvrtkařky Lurdes Gloria Manuel a Tereza Petržilková, stejně jako sprinterka Karolína Maňasová.

(koz)

FOTO – atletika.cz/Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy