Sudí na Spartě chybovali. Jablonecký Štěpánek měl být po faulu na Haraslína vyloučen

Chyba v neprospěch Sparty – takový je dnešní verdikt Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Ta v pravidelném komuniké informovala o svém závěru, podle nějž měl být jablonecký obránce David Štěpánek v 54. minutě utkání 18. kola nejvyšší soutěže na pražské Letné vyloučen po faulu na domácího Lukáše Haraslína. Hlavní rozhodčí Ondřej Pechanec ovšem hráči ze severu Čech dal pouze žlutou kartu a videorozhodčí Jan Všetečka chybně neintervenoval. Žádnou další chybu komise o víkendu neshledala, lépe řečeno oficiálně neoznámila.

»V 54. minutě utkání měl rozhodčí vyloučit hráče hostujícího družstva č. 5 (Štěpánka) za surovou hru vůči hráči domácího družstva č. 22 (Haraslínovi). Faulující hráč podrážkou své kopačky nebezpečně zasáhl holeň soupeře. VAR měl intervenovat,« napsala komise.

K zákroku se na webových stránkých letenského klubu vyjádřil i trenér Sparty Brian Priske. »Bylo to ošklivé, velmi ošklivé. Nejsem rozhodčí a nebudu mluvit o tom, jak se měl rozhodnout. Rozhodčí musí tyhle situace hodně zvažovat. Rozhodně to vypadalo jako velmi ošklivý zákrok. Bylo štěstí, že mohl pokračovat v zápase. Věřím, že ho teď kvůli tomu nebudeme postrádat. Otázka je, jak to bude další dny. Bude to pro něj bolestivé. Každopádně to nejsou obrázky, které chceme vidět,« prohlásil šestačtyřicetiletý Dán.

Lídr tabulky v té době vedl stejným pomeřem, jak duel nakonec i skončil, tedy 3:0 a za dalších šest minut šel naopak do deseti on, když na základě intervence videorozhodčího dostal červenou kartu domácí stoper Martin Vitík. Tento okamžik komise neřešila, podle manuálu platného pro tuto sezonu se veřejně vyjadřuje jen ke čtyřem situacím vybraným médii.

Mezi ně patřily dvě situace ze šlágru Slavia – Mladá Boleslav. Tam dala komise sudímu Volkovi za pravdu za to, že ve 32. minutě správně nenařídil penaltu pro červenobílé. »Hráč hostujícího družstva č. 2 (Martin Suchomel) lehce vrazil tělem do hráče domácího družstva č. 27 (Tomáše Vlčka). O přestupek se nejednalo. VAR správně neintervenoval,« stojí v dnešním komuniké.

Naopak pokutový kop, který rozhodčí Volek nařídil v 52. minutě, byl v pořádku, i když nešlo o jednoznačnou záležitost a správně by byla i opačná varianta. »Hráč hostujícího družstva č. 26 (Andrej Kadlec) ve skluzu svým levým kolenem podrazil hráče domácího družstva č. 19 (Oscara). Nejednalo se o jednoznačnou situaci, VAR správně neintervenoval. Pokud by rozhodčí na hrací ploše pokutový kop nenařídil, VAR by také neměl intervenovat,« napsala soudcovská generalita.

Poslední zkoumaná situace se týkala sporného momentu z nedělního utkání mezi Plzní a Českými Budějovicemi, kdy hlavní sudí Jan Petřík v 15. minutě nařídil penaltu pro domácí po intervenci videorozhodčí Jany Adámkové. A rovněž správně. »Hráč hostujícího družstva Lukáš Havel ve skluzu nejdříve tělem lehce tečoval míč (pravidlově se nejednalo o odraz) a následně zahrál míčem pravou rukou, která nepřirozeně zvětšovala prostor těla. Nejednalo se o případ, kdy ruka slouží jako podpěra těla,« informovala komise.

Penaltu za bezbrankového stavu proměnil Erik Jirka, čímž domácí nastartoval ke gólovému koncertu, který nakonec poslední tým tabulky odnesl debaklem 0:5.

(koz)

FOTO – sparta.cz a fotbal.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy