Teplé počasí a déšť ohrožují Jizerskou padesátku, rozhodne se v sobotu

Teplé počasí a déšť, které mají trvat i příští týden, ohrožují konání Jizerské padesátky. Tradiční dálkový závod v běhu na lyžích je naplánovaný na neděli 11. února. Už od čtvrtka by se na tratích v okolí Bedřichova měly konat doprovodné závody. O osudu akce se rozhodne v sobotu, informovali dnes pořadatelé v tiskové zprávě.

Sněhu na tratích na Jizerské magistrále ubývá a předpověď počasí není příznivá. »Po teplém a deštivém víkendu mají následovat dva chladnější dny. Od středy se má opět postupně oteplovat. V pátek a v sobotu předpověď očekává na Bedřichově teploty okolo pěti až devíti stupňů Celsia, na Jizerce pak tři až šest stupňů Celsia,« uvedli pořadatelé.

Uvažují proto i o tom, že budou muset 57. ročník Jizerské padesátky zrušit. »Tratě v Jizerských horách jsou po vytrvalých deštích zledovatělé a stávají se nebezpečnými. Některé úseky jsou navíc zcela nesjízdné. Bezpečí a komfort závodníků je pro organizátory největší priorita. Závod by se mohl uskutečnit pouze v případě, že by se podařilo zajistit bezpečně upravené tratě,« uvedli.

Rozhodne se po sobotním měření výšky sněhu na tratích závodu. Pokud by se Jizerská padesátka kvůli nedostatku sněhu neuskutečnila, přihlášení účastníci by díky pojištění dostali zpět 70 procent startovného.

Jizerská padesátka byla kvůli nedostatku sněhu zrušena naposledy v roce 2014. To se ještě závodilo v lednovém termínu. Od roku 2017 se koná v únoru, který dlouhodobě slibuje lepší sněhové podmínky. Vedle úplného zrušení v minulosti pořadatelé sahali k různým náhradním variantám od zkrácení trati až po závodění na okruhu dlouhém necelé čtyři kilometry, k němuž přistoupili v roce 2016. Tehdy plnou délku tratě mohli absolvovat jen elitní závodníci, veřejnost běžela pouze 16 kilometrů.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy