Tři sporné situace ve prospěch Slavie? Třikrát správně, uvedla komise rozhodčích

Šlágr třetího kola nadstavby FORTUNA:LIGY mezi pražskou Slavií a plzeňskou Viktorií, který vyhráli domácí v poměru 3:0 přinesl hned několik sporných situací. Ve všech případech ale sudí v čele s hlavním arbitrem Karlem Roučkem rozhodli správně. Tak zní dnešní verdikt Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR.

V Edenu již v samotném úvodu duelu spadl na zem unikající Jhon Mosquera po souboji s domácím stoperem Ogbuem. Protože ten byl posledním hráčem Pražanů, musel by vidět červenou kartu, pokud by sudí označil zákrok za faul. To se však nestalo a podle komise i správně.

»Ve 2. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil přímý volný kop pro hostující družstvo. Po souboji hráče hostujícího družstva č. 18 a hráče domácího družstva č. 5 došlo k pádu hostujícího hráče. Vzájemný kontakt obou hráčů nebyl příčinou pádu hráče hostujícího družstva, o přestupek se nejednalo,« uvedla komise ve svém dnešním komuniké.

Krátce po změně stran došlo k souboji stejných hráčů v pokutovém území Slavie, jež v tu dobu již vedla 2:0, a Rouček nejprve nařídil pokutový kop pro Viktorii, ale pak ho po dlouhé konzultaci s videorozhodčím, způsobeném technickými problémy, a následném osobním přezkoumání situace odvolal. »Ve 47. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně odvolal nařízený pokutový kop pro hostující družstvo. Z dostupných záběrů je zjevné, že ke kopnutí soupeře nedošlo,« popsala soudcovská generalita.

Heslo do třetice všeho dobrého platilo i u dalšího sporného momentu, kdy se v 70. minutě Ogbu po souboji s plzeňským Matějem Vydrou dotkl míče ve vápně rukou, penalta se však nepískala. »V 70. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo za hru rukou. Ruka hráče domácího družstva č. 5 byla v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla, byla nastřelena z bezprostřední blízkosti a hráč byl k míči otočen zády a neměl možnost se kontaktu ruky s míčem vyhnout. Rozhodčí správně nařídil kop od branky, protože se jako poslední dotkl míče hráč útočícího družstva,« dodala komise.

Ta dala za pravdu i Ondřeji Pechancovi, který coby hlavní rozhodčí duelu Sparta – Baník Ostrava (2:1) dal v 58. minutě červenou kartu hostujícímu Patricku Kpozovi po zákroku na unikajícího křídelníka Veljka Birmančeviče. »V 58. minutě utkání rozhodčí správně vyloučil hráče hostujícího družstva č. 15 za zmaření zjevné brankové možnosti hráče domácího družstva. VAR správně neintervenoval. Jednalo se ale o složitou a spornou situaci, pokud by rozhodčí zákrok jako přestupek neposoudil, VAR by také neintervenoval,« stojí v hodnocení.

Kromě výše zmíněných situací komise vyhodnocovala výkony rozhodčích ve všech odehraných utkáních z uplynulého kola. Veřejně se však vyjadřuje na základě komunikačního materiálu schváleného před sezonou pouze ke čtyřem situacím vybraným médii.

(koz)

FOTO – slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy