V kvalifikaci turnaje žen na Spartě nejsou ruské tenistky. WTA to kritizuje

AKTUALIZOVÁNO

V pavouku kvalifikace tenisového turnaje žen na pražské Spartě podle očekávání nakonec není žádná z ruských hráček. Jednu z nich ve čtvrtek vpodvečer cizinecká policie na ruzyňském letišti nevpustila do Česka na základě vládního nařízení o zákazu startu ruských a běloruských sportovců v tuzemsku. Během dnešního rozlosování hlavní soutěže ve dvouhře chyběla i původně přihlášená Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Obhájkyně titulu a nejvýše turnajová jednička Marie Bouzková vyzve v 1. kole Rumunku Jaqueline Cristianovou.

Nad krokem českých orgánů se na Twitteru pozastavila ženská tenisová asociace (WTA), která odsoudila válku na Ukrajině, ale zároveň připomněla, že ruské a běloruské hráčky stejně jako jejich mužští kolegové na turnajích nastupují pod neutrální vlajkou.

Do kvalifikace dvouhry ve Stromovce měly zasáhnout tři Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Pořadatelé turnaje už v pátek na tiskové konferenci oznámili, že jednu z nich policie nevpustila do Česka. Organizátoři prostřednictvím WTA informovali zbylé ruské a běloruské účastnice a předpokládali, že se turnaje nezúčastní.

V kvalifikaci, která odstartovala dnes před polednem, žádná z nich není. Hlavní soutěž začne v pondělí, některá z ruských či běloruských hráček mohla být přihlášena také do čtyřhry.

Agentura AFP s odkazem na instagramový příspěvek Anastasie Pavljučenkovové napsala, že do země nebyla vpuštěna právě ona. »Příští týden nebudu moci hrát na turnaji v Praze. Budu se dál tvrdě připravovat a uvidíme se v Cincinnati a na US Open,« uvedla společně s příspěvkem WTA na sociální síti tenistka, jež podlehla Barboře Krejčíkové ve finále Roland Garros 2021. Pořadatelé pro ČTK nicméně popřeli, že by Pavljučenkovová byla hráčkou, které nebyl umožněn vstup na letišti.

Vláda schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území kvůli válce na Ukrajině. Vládní nařízení podle výkladu Národní sportovní agentury nicméně platí jen pro reprezentanty svých zemí, což tenisté nejsou, neboť na turnajích hrají pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.

Přesto české orgány zasáhly a jednu z Rusek do země nevpustily, nad čímž se pozastavila WTA. »Ruské a běloruské hráčky nadále nastupují na turnajích pod neutrálním statusem. I přes jejich neutralitu je některým hráčkám WTA odepřena českými orgány možnost startovat na turnaji WTA 250 v Praze,« uvedla v prohlášení WTA.

»Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme dál sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek,« poznamenala WTA, která zároveň důrazně odsoudila válku na Ukrajině a jednání ruské vlády.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy