V neděli končí profesionální sezona. Udělají favorité baráže poslední krok?

Odvety baráže o první fotbalovou ligu zakončí v neděli v Česku sezonu profesionálních soutěží. Po čtvrtečních úvodních zápasech mají výrazně blíže k úspěchu favorité z nejvyšší soutěže, celky z druhé ligy ale zkusí dvojutkání ještě zdramatizovat a vybojovat premiérový postup mezi elitu. Táborsko chce v domácí odvetě v regionálním derby proti Českým Budějovicím smazat manko 1:2 a Vyškov po prohře 0:1 překvapit ve venkovním duelu v Karviné.

Baráž se hraje počtvrté a tým z druhé ligy v ní ještě nikdy neuspěl. Druhé místo v druhé nejvyšší soutěži letos obsadila olomoucká rezerva, vzhledem k účasti A-týmu Sigmy v první lize ale o postup bojovat nemůže. Do baráže tak prošly třetí Táborsko a čtvrtý Vyškov, který vloni v boji o elitu neuspěl proti Zlínu. Přímo do nejvyšší soutěže postoupil pouze vítěz druhé ligy, jímž se stala pražská Dukla.

Táborsko ve čtvrtek v úvodním jihočeském souboji po poločase vedlo 1:0, ale Dynamo po změně stran skóre otočilo. Vítězný gól dal až v nastavení Matouš Nikl. Oba soupeři si v neděli do velké míry zopakují souboj o účast mezi elitou z roku 2014, kdy českobudějovický tým na stadionu Táborska v závěrečném kole druhé ligy v přímém duelu o postup zvítězil drtivě 6:0.

»Mrzí mě, že jsme v prvním zápase neudrželi nerozhodný stav a inkasovali v nastavení. Dali jsme si jasný úkol, aby bylo v neděli u nás o co hrát. Odehráli jsme dobrý zápas a věřím, že nám to v domácím utkání pomůže, že budeme nebezpeční. Doma jsme přes půl roku neprohráli a Budějovice v sezoně venku nevyhrály,« připomněl trenér Táborska Roman Nádvorník.

Jeho svěřenci doma naposledy prohráli vloni v září, Dynamo pak v ligové sezoně bylo nejhorším týmem venku, kde jako jediné nezvítězilo. »Jsme stále jenom v poločase, malý krůček k záchraně jsme ale udělali. Věřím, že v Táboře neprohrajeme. Bude to trochu jiné v tom, že Táborsko bude muset hrát na vítězství. Myslím, že nám tohle bude vyhovovat, našim rychlým hráčům,« uvedl kouč Dynama Jiří Lerch.

Pokud by Táborsko dvojutkání překvapivě otočilo a favorita v baráži porazilo, kvůli nevyhovujícímu stadionu by s největší pravděpodobností zpočátku hrálo domácí zápasy právě v Českých Budějovicích.

Také druhý úvodní duel baráže ovládl favorit, nováček nejvyšší soutěže z Karviné ve vyškovském azylu v Drnovicích rozhodl brankou Patrika Čavoše ze závěru první půle. Čtrnáctý celek ligové sezony zůstává před odvetou obezřetný, byť doma pětkrát za sebou neprohrál. Karviná s Vyškovem se utkaly vloni v druhé nejvyšší soutěži a Slezané na svém stadionu zvítězili 2:0.

»Vrátili jsme se domů s cennou výhrou 1:0, ale nesmíme podlehnout přesvědčení, že je rozhodnuto. V Drnovicích se nám povedl jen jeden poločas. Vyškov dokázal, že má rychlé a kvalitní hráče. Určitě nám nic nenechají zadarmo, zvedám prst. Nebudeme hrát nějakého zanďoura, že to ubráníme,« prohlásil asistent karvinského trenéra Marek Bielan.

Vyškov vloni v baráži neuspěl proti Zlínu a zatím daleko k premiérovému postupu mezi elitu má i letos. Jihomoravany nezastihl závěr sezony ve formě, z posledních šesti zápasů pětkrát prohráli a jednou remizovali. Venku na jaře ze sedmi soutěžních duelů utrpěli šest porážek.

»V poločase prohráváme, ale konec to pro nás neznamená. V prvním utkání jsme předvedli slušný výkon plný nasazení a odhodlání, na to bychom chtěli navázat. Pokusíme se uspět. Musíme si sáhnout na dno svých fyzických i morálních sil a k tomu ještě proměňovat šance. Právě v této činnosti byl v prvním zápase mezi námi a Karvinou největší rozdíl,« řekl trenér Vyškova Jan Kameník.

Obě odvety mají v neděli výkop v 17.30.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy