Základní část vrcholí. Sparta bude hájit čtyřbodový náskok na Hané

Třicátým kolem vyvrcholí v neděli základní část první fotbalové ligy. Obhájce titulu a jistý vítěz základní části Sparta se představí v Olomouci. Pražská Slavia, která ztrácí na městského rivala čtyři body, bude hrát v Hradci Králové. Plzeň by si vítězstvím nad Teplicemi zajistila už před nadstavbou nejhůře konečné třetí místo v tabulce. Rozhodne se o posledním účastníkovi skupiny o titul, o šesté místo bojují čtyři týmy. Všech osm zápasů má výkop v 15.00, pouze na čtyřech z nich bude k dispozici videorozhodčí.

Sparta si díky prvenství v základní části zajistila výhodu domácího prostředí v nadstavbovém derby se Slavií, které se odehraje 11. května. Letenští vyhráli venku v lize šest z posledních sedmi zápasů a s 32 získanými body jsou tam nejlepším týmem sezony.

»Je pěkné, že jsme si zajistili první místo. Dává nám to domácí výhodu do nadstavby. Olomouc ukázala velký charakter. Moc se jim v poslední době nedařilo, ale zvedli se a minule remizovali na Slavii. Všechno ale záleží jen na nás,« řekl asistent trenéra Sparty Lars Friis.

Osmá Olomouc vyhrála jediné z posledních pěti kol, dvakrát za sebou ale bodovala a stále má šanci na skupinu o titul. Minulou remízou 2:2 na Slavii pomohla Spartě s předstihem ovládnout základní část. Trenér Sigmy Jiří Saňák v minulosti působil na lavičce Sparty jako asistent.

Komplikace i matematika

Slavia v posledních dvou kolech prohrála v Plzni 0:1 a doma remizovala s Olomoucí, čímž si zkomplikovala boj o titul. V minulých dvou sezonách o něj přišla i kvůli zaváhání s Hradcem Králové, kde prohrála dvakrát za sebou. »Poslední výsledky jsou samozřejmě komplikací. Víc než nad situací v tabulce přemýšlím nad tím, proč jsme nezvládli poslední dva zápasy,« uvedl kouč vršovického celku Jindřich Trpišovský. Devátí »Votroci«, kteří prohráli jediné z posledních 10 kol, mají stále naději na účast ve skupině o titul.

Plzeň ve středu porazila Zlín 3:0 a prošla do finále domácího poháru, v němž vyzve 22. května Spartu. Vítězstvím nad Teplicemi by si už před nadstavbou zajistila nejhůře konečné třetí místo v tabulce, což by jí díky postupu do finále MOL Cupu vyneslo nejméně účast ve 3. předkole Evropské ligy.

»Třetí místo matematicky ještě nemáme, ale v mých očích je to na 99 procent. Máme svoji úroveň, nějaké body ještě uděláme, v to pevně věřím,« řekl trenér Západočechů Miroslav Koubek.

Velký boj o šestku

Čtvrtá Ostrava se utká se sedmým Libercem. Hostujícímu Slovanu bude kvůli čtyřem žlutým kartám chybět trenér Luboš Kozel, který před současným angažmá Baník vedl.

Šestou příčku drží o bod Slovácko, které nevyhrálo šest kol v řadě. Tým z Uherského Hradiště čeká duel na hřišti předposledních Českých Budějovic. »Chceme se v posledním kole základní části odrazit od zápasu s Plzní, který se nám herně povedl a v Budějovicích vyhrát. Tím bychom si zajistili účast v nadstavbě ve skupině o titul,« prohlásil asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

Záchranářské souboje se vším všudy

Záchranářský souboj bude k vidění ve Zlíně, kam přijede poslední Karviná. »Ševcům« patří první barážová pozice a od nováčka soutěže je dělí jen tři body.

Jablonec hostí Mladou Boleslav. Zatímco Severočechy čeká boj o záchranu, Středočeši se představí v elitní skupině. Bohemians 1905 se utkají s Pardubicemi. Oba se znovu potkají ve skupině o záchranu.

Mužstva se po 30. kole rozdělí do tří nadstavbových skupin. V té první se týmy utkají o titul, celky na 7. až 10. místě čeká skupina o Evropu. Od 11. do 16. pozice se mužstva představí ve skupině o záchranu.

* * *

Program 30. kola FORTUNA:LIGY

Neděle:

15.00 Olomouc – Sparta, Hradec Králové – Slavia, Plzeň – Teplice, Liberec – Ostrava, Jablonec – Mladá Boleslav, České Budějovice – Slovácko, Bohemians 1905 – Pardubice, Zlín – Karviná.

(koz, čtk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy