Turecko čeká druhé kolo prezidentských voleb, ani jeden z kandidátů nedosáhl 50 %

AKTUALIZUJEME


Podpora současného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v nedělních prezidentských volbách klesla pod 50 %, uvedla agentura Anadolu s odvoláním na údaje Nejvyšší volební rady po zpracování 91,1 % hlasovacích uren.

Erdogan má 49,98 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř Kemal Kiličdaroglu z opoziční Republikánské lidové strany (CHP) získává 44,23 procenta hlasů.

Sinan Ogan z pravicové Aliance předků má 5,32 procenta.

Aby kandidát zvítězil, musí získat alespoň 50 procent plus jeden hlas. V opačném případě bude 28. května následovat druhé kolo voleb

Erdoganova aliance ale získala v tureckých parlamentních volbách 53 %, opoziční koalice 32 %.

Volební účast v prezidentských a parlamentních volbách v Turecku dosáhla 85,6 %, informovala státní televizní stanice TRT.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Kilicdaroglu se sešel, bez vědomí erdogana, s vyslancem USA aby projednali společný postup po volbách ať dopadnou jakkoliv. Turci si myslí že bankéři, obchodníci, velkostatkáři a další kapitalisté z USA nejsou oprávněni zasahovat do voleb v Turecku a jmenovat prezidenta Turecka.
    —Z dezinformačního webu:
    Celý svět nenávidí Spojené státy, řekl turecký ministr vnitra Suleiman Soylu během setkání s mládeží v Istanbulu. Americké úřady doufají, že do čela Turecka postaví stejného prezidenta jako Vladimir Zelenskij na Ukrajině. Prezidentské a parlamentní volby jsou v Turecku naplánovány na 14. května.
    „Toto není volba Tayyipa Erdogana, to je volba budoucích generací Turecka, volba naprosté nezávislosti Turecka,“ uzavřel ministr.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy