Home Domácí Víte, jak vlastně vypadá čerstvý kakaový plod a jeho kakaové boby?

Víte, jak vlastně vypadá čerstvý kakaový plod a jeho kakaové boby?

Dozrávající plod kakaovníku v Botanické zahradě Teplice FOTO - Botanická zahrada Teplice

V Botanické zahradě Teplice po třech letech opět zaplodil kakaovník, který je vysazený ve skleníku v křížovkářském záhonu. Kvést ho zde mohou návštěvníci vidět celkem pravidelně, ovšem jeho plody zas tak časté nejsou. Botanická zahrada pro vás kakaový plod i rozřízla, abyste viděli, kde se skrývají ty úžasné kakaové boby a jak vypadají v úplně čerstvém stavu.

Květy kakaovníku vyrůstají vždy přímo na kmeni, eventuálně na tlustých větvích, a říká se tomu kauliflorie neboli kmenokvětost. Jsou opravdu malé, cca jeden až dva centimetry, ku poměru plodu, který může dosahovat až 30 centimetrů. Kalich a koruna květu je v počtu pěti kališních a korunních lístků, které nejsou srostlé. Tyčinek je deset, uspořádaných ve dvou kruzích, svrchní gyneceum. Opylovačem jsou drobné mušky a pakomáři z rodu Forcipomyia. 

Plodem kakaovníku je nepukavá bobule. Vnější vrstva je tvrdá a nazývá se oplodí. V Botanické zahradě Teplice měl plod na délku 13 centimetrů s deseti hřebeny a na šířku měřil šest centimetrů. Tvar měl podlouhlý a byl v barvě oranžové. Uvnitř bobule se nachází semena. Ten teplický obsahoval 14 kusů semen. Ty jsou obaleny hořkosladkou, vonnou dužinou bílé až žluté barvy, která je vidět na rozpůleném plodu na fotografiích a jako zbytek na semenech. Z té se dá vyrábět džus, smoothie či želé. Pro milovníky alkoholu se dá dát vykvasit a vypálit. Zdejší semena mají na délku 2–2,5 centimetru a na šířku 1–1,5 centimetru. Jejich klíčivost se udává kolem tří měsíců a v některých případech začínají klíčit již v plodu.

A co by se semeny udělala Botanická zahrada Teplice, kdyby byla čokoládovnou? Semena by dala až na šest dní fermentovat za působení tepla a kyseliny octové. Následně by kakaové boby byly sušeny při teplotě do 130 stupňů Celsia. Při sušení by se řádně promíchávaly, aby proces probíhal rovnoměrně. Pak by se rozemlely na kakaovou hmotu. Z ní se pak vylisuje tuk (každé semeno obsahuje 40 až 50 procent tuku), který se nazývá kakaové máslo, a zbyde kakaový prášek.

Věděli jste, že v Mexiku mlsají čokoládu jako nápoj? Prodávané tabulky jsou tak vhodné na rozpuštění do hrnečku a úplně se nedají konzumovat jako naše tabulkové čokolády.

(mac)

FOTO – Botanická zahrada Teplice

PŘIDEJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here