Vánoční přejídání plní po novém roce ordinace gastroenterologů

Tučná jídla, alkohol, ale také stres v období Vánoc a silvestra, jsou podle gastroenterologů hlavním důvodem toho, že jejich ordinace po novém roce plní lidé s trávicími obtížemi. Jde nejen o nové pacienty, kteří dali v prosinci svému trávicímu traktu řádně zabrat, ale také o lidi se zhoršenými projevy onemocnění žlučníku, slinivky nebo jater.

Přeplněné ordinace v lednu tak už patří ke koloritu českých gastroenterologů. Mezi pacienty jsou především »nováčci«, u nichž se kvůli svátečnímu veselení objevily potíže jako průjmy, zácpa či bolesti břicha, ale také lidé, kteří podcenili již existující onemocnění žlučníku, slinivky nebo jater.

»Naši pacienti s chronickými nemocemi gastrointestinálního traktu, jako jsou například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a celiakie, jsou i přes svátky obvykle disciplinovaní, protože už ví, co jim případné porušení režimu a životosprávy přinese. Problém je obvykle s těmi, kteří svoji diagnózu znají krátce, a neví tak ještě, co si mohou, nebo spíše nemohou dovolit. Ti pak v lednu plní naše ordinace s potížemi, které by je minuly, kdyby přes Vánoce udrželi doporučený dietní režim,« uvedl předseda České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Ilja Tachecí.

Další skupinou osob, jež se na začátku roku vypraví za experty na trávicí trakt, jsou »žlučníkáři« a ti, kteří mají vleklé potíže s játry nebo slinivkou. Podle lékařů se těmto pacientům většinou daří přes rok držet chutě na uzdě, vánoční svátky jsou však pro ně příliš velkým pokušením. »Přestože tuší, že jim pak může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří bohužel už o svátcích volají záchranku,« popsal situaci přednosta II. interní kliniky FN Olomouc Ondřej Urban. Dodal, že v lednu chodí také lidé, kteří tuší, že s jejich žaludkem nebo střevy není něco v pořádku, ale návštěvu odkládají, aby si užili pěkné svátky. »Kvůli těmto příchozím s mnohdy již pokročilými nálezy se pak hned na počátku roku nahromadí požadavky na příslušná vyšetření,« uvedl Urban.

Kromě tučného jídla a alkoholu je dalším faktorem, který škodí trávicímu traktu, stres. A právě konec roku může být pro někoho právě vysoce stresovým obdobím. »Kombinace psychického stresu a dietních excesů vede ke zhoršení také funkčních zažívacích potíží, typickým příkladem je například syndrom dráždivého tračníku projevující se zhoršením bolestí břicha a intenzivními průjmy,« vysvětlil Tachecí.

S nemocemi trávicího traktu se v Česku v současnosti léčí miliony lidí. Jen Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu má přes 70 000 jedinců, přičemž odborníci odhadují, že do roku 2030 toto číslo vzroste až na 80 000. Se syndromem dráždivého tračníku se v tuzemsku potýká dokonce až 1,5 milionu lidí.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy