Digitální technologie navrátily podobu 2200 let staré čínské ženě

Paní Sin Čuej, 2200 let stará mumifikovaná aristokratka ze střední Číny, byla rekonstruována v digitální podobě, která umožňuje získat představu o tom, jak vypadala ve svých 35 letech.

V pátek zveřejnilo muzeum v Čchang-ša ve středočínské provincii Chu-nan snímek »3D digitální postavy« Sin Čuej, jedné z nejznámějších mumií na světě.

Obrázek tvoří sedící postava přátelsky vyhlížející ženy se stočenými vlasy a jemným líčením, která představuje pravděpodobný vzhled šlechtičny ve věku 35 let. Zveřejněna byla také dřívější digitální rekonstrukce obličeje v 50 letech, což je přibližný věk úmrtí Sin Čuej.

Digitální obraz byl vytvořen na základě rentgenových snímků lebky provedených po vykopání mrtvoly před zhruba pěti desetiletími spolu s pozorováním na místě a historickými záznamy, uvedl ředitel muzea Tuan Siao-ming.

Muzeum zahájilo projekt digitalizace Sin Čuej loni v říjnu. Přední odborníci na rekonstrukci obličeje byli přizváni k vytvoření plastiky jejího obličeje, což pomohlo technologické firmě vytvořit digitální model padesátileté dámy. Technologie umělé inteligence pak byla použita k vytvoření omlazené verze ve věku 35 let.

Tento snímek zveřejněný muzeem v Chu-nanu ukazuje dřívější digitální rekonstrukci, která představuje pravděpodobnou podobu paní Sin Čuej ve věku 50 let. FOTO – Xinhua

Paní Sin Čuej byla manželkou kancléře království Čchang-ša za vlády dynastie Západní Chan (202 př. n. l. – 25 n. l.). Její tělo bylo v roce 1972 vyzvednuto z podmáčené rakve v hrobkách Ma-wang-tuej, kde jsou pohřbeni také její manžel a syn.

»Po vykopání bylo tělo Sin Čuej neporušené, s měkkou kůží, pružnými svaly, řasami a viditelnými otisky prstů,« řekl Tuan. »Ale její obličej byl tak oteklý a zpuchřelý, že jsme nemohli poznat, jak by vypadala před smrtí.«

V roce 2002 se muzeum pokusilo obnovit její tvář a vytvořilo voskovou sochu, ale restaurátorské práce »nebyly příliš uspokojivé kvůli technologickým omezením«, řekl Jü Jen-ťiao, ředitel Výzkumného a výstavního centra pro hrobky dynastie Chan v Ma-wang-tuej při muzeu.

Podle technologické společnosti Changsha Digital Whale Technology Co., Ltd., která Sin Čuej digitalizovala, se v nejnovějším projektu využívá digitálních technologií k obnově vzhledu Sin Čuej do nejmenších detailů, včetně viditelných pórů na obličeji.

Starší verze také zohlednila její zdravotní stav, včetně rysů obličeje kardiaka, uvedl Jüan Čung-ťiao, odborník na rekonstrukci obličeje, který se na projektu podílel.

»Objevení vajíček bičíkovců a schistosom z jejího těla naznačuje, že Sin Čuej se pravděpodobně narodila v chudé rolnické rodině a jako teenager se věnovala pěstování rýže,« uvedl Jüan.

Muzeum uvedlo, že dalším krokem bude vybavení digitální repliky technologií umělé inteligence, která dokáže vést vícejazyčný dialog. Očekává se, že tato interaktivní umělá inteligence bude zpřístupněna v druhé polovině letošního roku.

Restaurování Sin Čuej představuje poslední z řady snah o restaurování vzhledu starých Číňanů. V březnu zveřejnili čínští archeologové na základě kosterních pozůstatků a pohřebních předmětů rekonstruovanou tvář nízko postaveného úředníka ještě z doby dynastie Čchin (221 př. n. l. – 207 př. n. l.).

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy