Drsný vrah, flegmatik i komediant. Jean Reno slaví 75. narozeniny

Žádný krasavec před kamerou, ani svalovec. Zato však jeden z nejcharismatičtějších herců. Jean Reno, který dnes slaví 75. narozeniny, umí zahrát drsného nájemného vraha, stejně jako flegmatika, nebo na druhé straně komickou roli, díky níž se diváci popadají za břicho a bolí je bránice z ustavičného smíchu.

Ano, takový je muž se španělskými kořeny. Jeho rodné město Casablanca bylo součástí tehdejšího Francouzského Maroka, ovšem na svět ho přivedli andaluzští rodiče, kteří do severní Afriky utekli před diktaturou generála Francisca Franca. Když bylo Jeanovi 12 let, přestěhovala se jeho rodina do Francie. A tam Reno udělal hereckou kariéru, která měla přesah i do Hollywoodu.

Těžko hledat jeho nejlepší i nejnezapomenutelnější film. Což takhle Ronin, Brutální Nikita, Léon, Purpurové řeky či Návštěvníci? Nebo role komisaře Bezu Fache v Šifře mistra Leonarda? A co takhle zmínit i to, že se rovněž podílel na tvorbě druhé řady populární série pro PlayStation 2 – Onimusha (Onimusha 3: Demon Siege), kde s oblibou ztvárnil protagonistu Jacquese Blanca a jeho francouzským dialogům propůjčil svůj hlas. Zkrátka Jean Reno je sice jen jeden, zato zastane za několik umělců…

(mac)

FOTO – wikipedia.org/CC BY-SA 3.0/Georges Biard

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy