Holubí dům. Padesát let od megahitu Jiřího Schelingera

Před 50 lety natočil zpěvák Jiří Schelinger svůj největší hit – autorů Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Holubí dům. Byl to vskutku šlágr roku a zcela výjimečný song mezi nejstaršími interpretovými nahrávkami se skupinou Faraon.

Svěrák text napsal pod pseudonymem Emil Synek. Stejné to bylo s hitem Šípková Růženka. Pro Schelingera, zpěváka s zajímvým charismatickým hlasem, byla píseň Holubí dům prvním hitem. Má nesmírně krásnou a silnou melodii, ale i velice těžký zrýmovaný text s dlouhými slabikami plný archaismů. »Věděl jsem, že to bude muset být výrazný text, abych Jardovi nezkazil tu jeho silnou a nádhernou melodii,« vzpomíná Svěrák.

Schelinger nazpíval spoustu dalších hitů a dodnes na něj mnozí vzpomínají jako na kultovního zpěváka. Vzpomeňme například na Jsem prý blázen jen, Sim-sala-bim, Léto s tebou, Což takhle dát si špenát, Lupič Willy nebo Jahody mražený. Zpěvák bohužel zemřel již ve věku třiceti let, kdy za dosud nevyjasněných okolností skočil z bratislavského Starého mostu do Dunaje.

(mac)

FOTO – wikimedia.org/soukromý archiv Jiřího Schelingera

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy