Ilustrace čínských dětských knížek jsou na BIB ozdobou výstavy, říká organizátorka

Ilustrátoři čínských dětských knih zůstávají mezi mezinárodně nejoceňovanějšími umělci díky důslednému používání jedinečných a tradičních stylů výtvarného projevu, uvedla v nedávném rozhovoru pro agenturu Xinhua Zuzana Jarošová.

Jarošová, generální komisařka Bienále ilustrací Bratislava (BIB), uvedla, že »na čínských ilustracích je vždy patrné mistrovské řemeslo, malířský nebo kreslířský talent, který porota oceňuje, protože si udržují vysokou kvalitu a jsou mistrovskými uměleckými díly«.

Čínská ilustrátorka Čchen Sün-žu získala na právě probíhajícím 29. ročníku BIB, který trvá od 4. října do 3. prosince, ocenění Zlaté jablko za výtvarné dílo v knize Festival Býčího krále.

Čchen je sedmým čínským ilustrátorem, který toto ocenění získal. Mezinárodní porota BIB letos hodnotila 2072 ilustrací od 275 ilustrátorů z 36 zemí a regionů.

Jarošová uvedla, že porotci vždy hledají umělce, kteří jsou »autentičtí, originální« a zároveň si »zachovávají hluboký vztah ke kultuře, tradicím a zvládnutí starých technik«.

Jarošová na soutěž dohlíží již 16 let. Prvním čínským ilustrátorem, který získal Zlaté jablko, byl v roce 1993 Cchaj Kao, připomněla Jarošová.

Ilustrace v knihách pro děti hrají klíčovou roli v jejich duševním rozvoji, protože dobrý ilustrátor může příběh povýšit a postavit »další úrovně představivosti«, a nastartovat tak fantazii malých čtenářů, poznamenala Jarošová.

Návštěvníci si vybírají knihy během 10. mezinárodního veletrhu dětských knih v čínské Šanghaji, 17. listopadu 2023. FOTO – Xinhua/Xin Mengchen

Umění pro děti je podle ní také jedním z nejlepších způsobů, jak budovat mosty spolupráce a porozumění mezi různými kulturami světa.

BIB, který byl založen před více než půl stoletím, je jednou z nejprestižnějších soutěží ilustrací dětských knih a je podporován Organizací spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a Mezinárodním sdružení pro dětskou knihu (IBBY).

Jako doprovodná akce letošního ročníku BIB se od 28. září do 14. října konala mezinárodní putovní výstava obrázkových knih z Číny.

Výstava se setkala s velkým ohlasem a místní lidé měli poprvé možnost vidět trendy zajímavých ilustrátorů z Číny v tak velkém rozsahu, uvedla Jarošová.

Letošní ročník BIB uvítal také čínskou delegaci, včetně ilustrátorů oceněných BIB, autorů a nakladatelů, což byl »úžasný zážitek pro ně i pro nás«, řekla.

»Dohodli jsme se na pořádání mnoha společných akcí a já udělám vše pro to, aby spolupráce pokračovala a dále se zlepšovala,« dodala Jarošová.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy