Irácké úřady žádají UNESCO o pomoc při obnově kulturního dědictví

Irácký prezident Abdel Latif Rašíd a premiér Mohammed al-Sudani požádali Organizaci OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), aby přispěla k obnově kulturních památek země poškozených bojovníky teroristické skupiny Islámský stát. Iráčtí představitelé se s touto žádostí v pondělí obrátili na generálního ředitele UNESCO Audra Azoulaha, který je na návštěvě Bagdádu, uvedla prezidentova tisková služba.

»Na schůzce byla zdůrazněna potřeba obnovit bohaté irácké dědictví a pracovat na obnově starověkých památek poškozených teroristickými akty vandalismu,« uvedla tisková služba ve vydaném prohlášení. Irácký premiér požádal generálního tajemníka o větší podporu při obnově ukradených iráckých artefaktů. V této souvislosti al-Sudání ocenil zařazení mnoha iráckých památek hmotného a přírodního dědictví na seznamy UNESCO.

Kromě toho se irácký prezident vyslovil pro posílení spolupráce mezi arabskou republikou a touto organizací a vyjádřil ochotu pracovat na rozvoji vzdělávání, kultury a vědy, jakož i na zachování historického dědictví a kulturní rozmanitosti země.

V roce 2014 byla přibližně třetina iráckého území obsazena bojovníky IS. Bohaté dědictví irácké civilizace bylo ohroženo nejen drancováním, ale také poškozováním. Radikálové systematicky ničili archeologické a náboženské památky, rabovali je a prodávali neocenitelné artefakty na černém trhu. Například ruiny asyrského hlavního města Nimrudu a Hatry, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, byly barbarskými činy militantů značně poškozeny.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy