Petr Hannig popřál ženám k MDŽ

Přeji všem ženám, čtenářkám webu iportaL24.cz, vše dobré k jejich dnešnímu svátku. V roce 1976 jsem napsal jako kytičku píseň Den žen. Zpívá Rony Marton, Indonésan, který u nás žije již od šedesátých let. Dnes mu je 79 let.

A ještě má další píseň, kterou jsem napsal pro idol žen a dívek v první polovině osmdesátých let, zpívajícího bubeníka Vítězslava Vávru, »Správné holky hlaste se«.

Víťa už mezi námi není, ale spoustě ženám, kterým bylo v té době »náct«, dělají písně, které zpíval, radost i dnes.

Více písniček z doby »kdy nám bylo o něco méně« na Petr Hannig – FANKLUB, což je facebooková skupina více jak 7800 členů, kde NEJSOU povolovány vulgarity, vzájemné osočování a tykání těm, které neznáme osobně.

Ještě jednou vše nejlepší ženám a dívkám všeho věku k jejich dnešnímu svátku přeje Petr Hannig, autor pravidelného Rozumného pondělí.

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce 1857 demonstrovaly švadleny v New Yorku proti nízkým mzdám, dvanáctihodinové pracovní době a zvyšujícím se pracovním nákladům. Jejich protest byl neúspěšný – ženy byly rozehnány a některé z nich i zatčeny. O více než padesát let později, 23. února 1909, se v USA konala slavnost na připomenutí této události a demonstrace newyorských švadlen se tak stala základem svátku žen

  2. Demonstrace žen na konci zimy, tradičně o nedělích, se nejdříve konaly v USA na popud tamní Socialistické strany USA; velké shromáždění za volební právo žen se konalo 8. března 1908 v New Yorku. Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917 těsně předcházející únorové revoluci, Od roku 1975 je svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů5] a je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy