Brazílie – Srbsko 2:0. Richarlison zářil, druhá trefa byla výstavní

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Brazílie vstoupili do mistrovství světa v Kataru vítězstvím 2:0 nad Srbskem ve skupině G. Obě branky rekordních pětinásobných světových šampionů vstřelil v Lusailu po změně stran Richarlison. Pětadvacetiletý útočník dal druhý gól v 73. minutě po výstavním akrobatickém kopu.

»Kanárci« porazili Srby stejným výsledkem jako ve skupině minulého MS. Brazilci ve druhém utkání v pondělí vyzvou Švýcarsko, které na úvod zdolalo 1:0 Kamerun. Africký tým ve stejný den změří síly se Srbskem. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny.

»Scénář by byl jiný, kdyby moji hráči byli v lepším stavu. Nemáme kouzelníky, kteří umí nechat zmizet zranění. Ale není žádná ostuda prohrát s Brazílií,« řekl novinářům srbský kouč Dragan Stojkovič.

Ofenzivní sestava největšího favorita

Brazilská reprezentace, kterou bookmakeři před turnajem pasovali do role největšího favorita na zlato, nastoupila v hodně ofenzivní sestavě. Od začátku byla aktivnější, ale srbská obrana v první půli většinou fungovala dobře.

Neymar střelou přímo z rohu nepřekvapil Vanju Milinkoviče-Saviče. Srbský brankář poté včasným vyběhnutím znemožnil zakončení Viníciusovi a chytil i nepříliš razantní střelu Raphinhy.

Křídelník Barcelony těsně po změně stran sebral míč chybujícímu Gudeljovi, ale zblízka opět nepřekonal Vanju Milinkoviče-Saviče. Brazilci stupňovali tlak. Nepokrytý Neymar z voleje minul branku, Alex Sandro z dálky napálil tyčku.

Nejkrásnější branka turnaje

»Kanárci« se před více než 88 tisíci diváky dočkali první trefy v 62. minutě. Viníciusovu střelu vyrazil srbský gólman před sebe a do té doby nevýrazný Richarlison z dorážky nezaváhal.

Ofenzivní hráč Tottenhamu zvýšil za 11 minut možná nejkrásnější brankou dosavadního průběhu katarského turnaje. Richarlison od Viníciuse převzal míč, předkopnul si ho a střelou přes hlavu zakončil k tyči. Stylově tak oslavil svůj debut na mistrovství světa.

»Splnil se mi dětský sen. Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Jsem z Anglie zvyklý hrát proti takhle defenzivním soupeřům. Chtěl jsem využít příležitosti, které jsem dostal, a jsem rád, že se mi to povedlo,« uvedl Richarlison.

Dominantní Brazilci mohli přidat ještě další branky. Casemiro však zamířil do břevna a střídající Fred s Rodrygem nepřekonali Vanju Milinkoviče-Saviče. »První poločas byl vyrovnaný a Brazílie tolik nedominovala, ale ve druhém poločase jsme odešli fyzicky. Soupeř toho dokázal využít, má skvělé hráče, kteří nás potrestali. Svůj tým jsem nepoznával,« prohlásil Stojkovič.

Neymar se slzami v očích

V 79. minutě kvůli zranění kotníku odstoupil ze hry Neymar. Hvězdný útočník Paris St. Germain pak na střídačce ledoval nohu se slzami v očích. »Započali jsme léčbu, ale musíme být obezřetní a trpěliví. Je příliš brzo něco říkat. Uvidíme, jak se jeho zranění bude vyvíjet,« konstatoval lékař brazilského týmu Rodrigo Lasmar.

Jihoamerický gigant, který vyhrál světový šampionát naposledy před 20 lety, tak protáhl sérii bez porážky na 16 utkání. Srbové prohráli po šesti zápasech.

Skupina G (Lusail):

Brazílie – Srbsko 2:0 (0:0)

Branky: 62. a 73. Richarlison. Rozhodčí: Faghaní – Hammadí, Abolfazlí (všichni Írán) – T. Marrí (video, Katar). ŽK: Pavlovič, Gudelj, Tadič (všichni Srb.). Diváci: 88 103.

Brazílie: Alisson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Casemiro, Lucas Paquetá (75. Fred) – Raphinha (87. Martinelli), Neymar (79. Antony), Vinícius Júnior (76. Rodrygo) – Richarlison (79. Gabriel Jesus). Trenér: Tite.

Srbsko: V. Milinkovič-Savič – Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič – Živkovič (57. Radonjič), Lukič (66. Lazovič), Gudelj (57. Ilič), Mladenovič (66. Vlahovič) – Tadič, A. Mitrovič (83. Maksimovič), S. Milinkovič-Savič. Trenér: Stojkovič.

1.Brazílie11002:03
2.Švýcarsko11001:03
3.Kamerun10010:10
4.Srbsko10010:20

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy