Dakar: dvoudenní etapa plná problémů, zato Macík virtuálně vede

Účastníci Rallye Dakar mají za sebou část dvoudenní etapy, při které nemohou využívat pomoc svých týmů a musejí nocovat ve speciálních bivacích na trati. V dunách pouště Rub al-Chálí pohasly šance řady favoritů a problémy mají i čeští závodníci. Proražená palivová nádrž zastavila motocyklistu Dušana Drdaje, potíže na trati musí řešit automobilový jezdec Tomáš Ouředníček nebo kamiony týmu Tatra Buggyra ZM Racing řízené Jaroslavem Valtrem starším a Pascalem de Baarem z Nizozemska. Daří se naopak Martinu Macíkovi, dostal se do čela virtuálního pořadí kamionů.

Organizátoři letošního ročníku slavné soutěže zařadili do programu dvoudenní etapu Chrono48 premiérově a ředitel soutěže David Castera dopředu avizoval, že bude nejtěžší v saúdskoarabské historii. A jeho slova se naplňují. Havárie na 51. kilometru vyřadila ze hry lídra kategorie automobilů domácího Jazída Rádžhího, technické problémy má rekordman v počtu vítězství Stéphane Peterhansel z Francie. Chilskému motocyklistovi Pablu Quintanillovi nebo Romainu Dumontierovi z Francie došel benzin a odstoupit musel i rychlý Američan Skyler Howes.

Závodníci mohli dnes postupovat vpřed jen do 16.00 místního času, poté museli v nejbližším bivaku zastavit. Mezi automobily dojela až do šestého stanoviště na 476. km trojice jezdců v čele s nejrychlejším Švédem Mattiasem Ekströmem. Martin Prokop, jenž se na kontrolních bodech držel na hranici elitní desítky, zastavil v předešlém bivaku na 364. km.

S nejrychlejšími motocyklisty, kteří absolvují částečně odlišnou trať, se nejdál dostal i Martin Michek. Jako jeden z dvanácti závodníků absolvoval 513 km a měl by přenocovat v bivaku číslo 6. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group na posledním mezičase ztrácel na nejrychlejšího Francouze Adriena van Beverena přes 40 minut.

Mezi kamiony se dařilo Macíkovi, který se společně s Mitchelem van den Brinkem z Nizozemska jako jediní dostali do třetího bivaku. Pilot týmu MM Technology dokázal v průběhu dne najet na Aleše Lopraise a Nizozemce Januse van Kasterena více než půl hodiny a dostal se do čela virtuálního pořadí.

Zbývající část etapy jezdci absolvují v pátek, v sobotu je poté čeká volný den a přesun do Rijádu.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy